Vrhovni sud SAD dozvolio istragu Trampovih finansija – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Vrhovni sud SAD dozvolio istragu Trampovih finansija

Vrhovni sud SAD otvorio je put njujorškom tužiocu da, u okviru krivične istrage, pribavi poreske prijave i druge finansijske podatke Donalda Trampa.

To je dodatni udarac za bivšeg predsednika, imajući u vidu da je zahtevao prikrivanje detalja o svojim finansijama.

Sudije su odbile Trampov zahtev da stavi na čekanje presudu nižeg suda od 7. oktobra kojom se nalaže dugogodišnjoj knjigovodstvenoj firmi bivšeg republikanskog predsednika “Mazars Ju-Es-Ej” da se pridržava naloga za predaju materijala velikoj poroti koju je sazvao tužilac okruga Menhetn Sirus Vans, demokrata, prenosi Rojters.

Vrhovni sud je već jednom doneo presudu u sporu, odbacujući prošlog jula Trampov argument da je bio imun na kriminalne istrage kao predsednik, podseća RTS.

Za razliku od prethodnih američkih predsednika, Tramp je tokom četiri godine mandata odbio da objavi svoje poreske prijave.

Vrhovni sud se danas takođe složio da ispita zakonitost jednog od strogih pravila o imigraciji koja je doneo bivši predsednik, a kojima se imigrantima za koje se smatra da će zahtevati vladine beneficije onemogućava dobijanje legalnog prebivališta.

Očekuje se da predsednik Džozef Bajden, koji je kritikovao Trampov imigracioni pristup, odbaci takozvano pravilo “javne naplate”.

Zahtev za predaju informacija o povraćaju poreza na Menhetnu povezan je i sa isplatama dvema ženama u zamenu za njihovo ćutanje oko navodnih afera sa Trampom uoči predsedničkih izbora 2016.

Jedna od njih je porno zvezda Stormi Danijels.

“Vrhovni sud je sada pokazao da niko nije iznad zakona. Tramp će, po prvi put, morati da prihvati odgovornost za sopstvena prljava dela”, rekao je bivši Trampov advorkat Majkl Koen.

Tags
Back to top button