Otkazano više od 50.000 noćenja u hotelima u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Otkazano više od 50.000 noćenja u hotelima u Srbiji

Procenjuje se da je do sada u hotelima u Srbiji otkazano 50.000 noćenja, ali da još ne postoje zvanične informacije da je neki od njih prestao da radi usled proglašenja pandemije korona virusa, rekao je direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

„Do 10. marta je bilo otkazano 36.000 noćenja u 64 hotela u Srbiji, do sada je ta cifra premašila i broj od 50.000, to su rezervacije za mart i april, za maj ima otkazivanja ali još uvek ne drastično“, kazao je Genov.

Prema njegovim rečima, sada ne postoji zakonska regulativa za davanje otkaza zaposlenima usled smanjenog obima poslovanja u objektima i da se u ovakvim situacijama radnici šalju na godišnji odmor i korišćenje slobodnih dana.

HORES je Vladi Srbije predložio paket mera koji podrazumeva olakšice u poslovanju usled novonastale situacije proglašenja pandemije korona virusa, a koji se uglavnom odnosi na oslobađanje plaćanja poreza i reprogramiranje kredita.

„Mnogi hoteli su opterećeni kreditima pa smo Vladi predložili paket mera u koji je uključeno i to da se reprogramiraju dugovi i da se krediti ne otplaćuju u vreme zdravstvene krize, kao i da se pauzira plaćanje komunalnih usluga“, kazao je Genov.

On je naveo i da su u Udruženju dobili informacije da će u Sloveniji država isplaćivati određeni procenat plata radnicima u ugostiteljstvu, za vreme trajanja epidemije, a da su u Hrvatskoj smanjene cene smeštaja za 50 odsto.

Beta

Tags
Back to top button