ECB želi pravo veta na stabilne kovanice u zoni evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

ECB želi pravo veta na stabilne kovanice u zoni evra

Evropska centralna banka želi pravo veta na lansiranje stabilnih novčića poput Facebook-ove Diem u evro zoni i veću ulogu u njihovom nadzoru, saopštila je banka zakonodavcima Evropske unije.

Centralni bankari širom sveta zabrinuti su zbog porasta kriptovaluta, posebno stabilnih kovanica koje svoju vrednost dobijaju iz jedne ili više zvaničnih valuta. Oni se plaše da bi to moglo umanjiti kontrolu plaćanja, bankarstva i ponude novca.

EU je u septembru utvrdila planove za stvaranje sveobuhvatnih pravila za kripto-imovinu, uključujući testove otpornosti na stres, kao i zahteve za kapitalom i likvidnošću, rekavši da bi se Facebook morao pridržavati njih pre pokretanja svog predloženog stablecoina u bloku.

U pravnom mišljenju o pravilima EU, ECB je rekla da bi trebalo da ima konačnu reč o tome da li treba dozvoliti lansiranje stablecoin-a u zoni evra bez ugrožavanja njegove kontrole nad inflacijom ili sigurnosti plaćanja.

„Tamo gde je aranžman za referentnu imovinu ravan platnom sistemu ili šemi, procena potencijalne pretnje vođenju monetarne politike i nesmetanom radu platnih sistema treba da spada u isključivu nadležnost ECB“, saopštila je ECB.

Dodala je da bi predložena pravila EU trebalo promeniti kako bi se reklo da je njeno mišljenje po tom pitanju obavezujuće za nacionalne vlasti koje procenjuju zahteve za izdavanje stabecoina.

ECB radi na sopstvenom digitalnom evru, nadajući se da će ga lansirati u naredne četiri godine. Neće biti predmet pravila EU o privatnim digitalnim valutama.

Predsednica ECB Christine Lagarde rekla je prošlog meseca u intervjuu za Rojters da bi regulacija kriptoaseta poput bitkoina trebalo da bude globalna da bi se zatvorile sve rupe.

Tags
Back to top button