Pad akcija u Evropi zbog inflacije – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Pad akcija u Evropi zbog inflacije

Evropske akcije su pale danas jer je bojazan od rasta inflacije zbog povećanja cena robe ugušila optimizam da će vakcinacija pogurati ekonomski oporavak.

Panevropski indeks STOKS 600 potonuo je za 0,7 posto na trgovanju do 8:10 časova po srednjoevropskom vremenu, predvođen padom tehnoloških kompanija i akcija preduzeća iz prehrambenog sektora, izveštava Rojters.

Nemački referentni indeks akcija DAKS je zabeležio najveći pad u odnosu na ostale evropske berze, od čak 1,1 odsto.

Indeks Londonske berze FTSE 100 oslabio je za 0,4 procenta, budući da britanski premijer Boris DŽonson pravi plan za izlazak zemlje iz blokade kovid-19 u želji da postepeno ponovo otvori ugruvanu ekonomiju.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni najavio je da će Evropska unija narednih nedelja odlučiti da li da produži suspenziju svojih propisa o limitiranju budžetskog deficita (3,0% BDP-a) i javnog duga (60% BDP-a), poznatim kao Pakt za stabilnost i rast.

Investitori takođe iščekuju govor predsednice Evropske centralne banke, Kristin Lagard, o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i vođenju EU koji treba da održi kasnije tokom dana.

Tags
Back to top button