Lagard: Najveći strah je da države “brutalno” povuku programe pomoći – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Lagard: Najveći strah je da države “brutalno” povuku programe pomoći

Predsednica Evropske centralne banke rekla je za CNN Business da njen najveći strah nije da će Evropska unija akumulirati “brdo” duga, već da bi vlade mogle da “brutalno” povuku garancije za posao i podršku prihodima pre nego što za to dođe vreme.

Takvi programi se, kako je rekla, moraju olakšavati „postepeno“ i pažljivo.

„To je ono što mislim da je najteže, najsuptilnije i gde će morati da se primeni presuda“, rekla je Lagard.

Vlade su tokom protekle godine “oslobodile” milijarde dolara kao pomoć za ublažavanje ekonomskog udara koji je nanela pandemija kovid 19, dodajući neviđenu podršku centralnih banaka poput ECB.

Evropski lideri takođe su odobrili paket za oporavak i 1,8 milijardi evra (2,2 biliona dolara) za pomoć u jačanju ekonomija nakon što kriza prođe.

Ali, Lagard je naglasila da, čak i kad ekonomija počinje da se poboljšava i oporavlja, političari ne bi trebalo da prerano povuku podršku.

U svojoj najnovijoj prognozi, objavljenoj u decembru, centralna banka je predvidela da će se evropska ekonomija proširiti za 3,9% 2021. godine, a da će proizvodnja dostići nivo pre pandemije do sredine 2022. godine.

Lagard je primetila da takve prognoze u velikoj meri zavise od uvođenja vakcine, koja je polako započela u Evropskoj uniji.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button