Deset odsto najbogatijih Nemaca poseduje preko 56 odsto ukupne imovine u zemlji – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Deset odsto najbogatijih Nemaca poseduje preko 56 odsto ukupne imovine u zemlji

Građani Nemačke su sve bogatiji, ali je bogatstvo neravnomerno raspoređeno, pokazalo je istraživanje Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

“Neravnomerna raspodela bogatstva u Nemačkoj je, u poređenju sa međunarodnim nivoom, vrlo izražena i stanje je takvo već nekoliko godina”, rekao je autor studije Markus Grabka.

Istraživanje je pokazalo da deset odsto najbogatijih Nemaca poseduje preko 56 odsto ukupne imovine u zemlji, a siromašnija polovina svega 1,3 odsto.

U poslednjih nekoliko godina bogatstvo po glavi stanovnika, mereno ušteđevinom i nekretninama, u stalnom je porastu i u proseku iznosi oko 108.000 evra, prenosi Index.

“To pokazuje neravnopravnu raspodelu bogatstva u Nemačkoj”, kaže Grabka.

Zanimljiv je podatak da se po bogatstvu najviše ističe grupa građana rođena između 1940. i 1950. godine, koja živi na zapadu zemlje i poseduju nekretnine.

Nekretnine igraju presudnu ulogu kad je u pitanju bogatstvo i rast cena proteklih godina značajno je uticao i na bogatstvo vlasnika. Zbog niskih kamata mnogi su poslednjih godina odlučili da ulažu u kupovinu nekretnina, što je drastično povećalo njihovu cenu, posebno u velikim gradovima.

Vlasnici nekretnina su sa prosečnim bogatstvom od 225.000 evra gotovo deset puta imućniji od građana koji nemaju nekretnine, a poseduju, u proseku, samo 26.000 evra.

Tags
Back to top button