Kompanija Telenor Srbija tužila Junajted grupu za nelojalnu konkurenciju – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Kompanija Telenor Srbija tužila Junajted grupu za nelojalnu konkurenciju

Kompanija Telenor Srbija je saopštila da je u Srbiji podnela tužbu zbog nepoštene tržišne utakmice protiv Srpske kablovske mreže (SBB) Beograd, Adrija njuza (Adria News) Luksemburg i Adrija njuza Beograd, kao povezanih firmi Junajted (United) grupe sa sedištem u Holandiji.

U saopštenju je navedeno da ta grupacija kompanija, počev od 25. januara 2021. godine, “sprovodi neistinitu i intenzivnu medijsku kampanju koristeći medije u svom vlasništvu N1 i Nova S”, čime, po oceni Telenora, nastoje da spreči ili oteža ulazak te komapnije kao novog konkurenta na tržištu distribucije medijskog sadržaja.

Telenor je naveo da Junajted grupa i SBB imaju većinski položaj na tržištu distribucije medijskih sadržaja od 46,1 odsto, dok Telenor tek treba da uđe na to tržište, i to pošto nadležni organi Srbije “nezavisno, stručno i nepristrasno donesu odluku”.

Po oceni Telenora, ugovori koje je potpisao o zakupu Telekomove infrastrukture, u potpunosti su u skladu sa zakonima Srbije i u njima nema naznaka narušavanja konkurentnosti ili medijskog pluralizma u Srbiji.

Telenor Srbija tvrdi da je dosad “dva puta bezuspešno tražio od Junajted grupe ponudu za distribuciju kanala” koji su u vlasništvu te grupacije ili čijim pravima ona raspolaže, jer je namera Telenora da u budućoj ponudi ima što širi mogući izbor kanala, uključujući Nova S, N1, Sport klub i ostale.

“Kao i prethodna tužba koju je kompanija Telenor Srbije podnela za nadoknadu štete, i tužba za nelojalnu konkurenciju usmerena je protiv kompanija koje su kreatori medijske kampanje”, naveo je u saopštenju Telenor.

Ta firma je dodala da tužbom za nelojalnu konkurenciju zahteva da se firmama u vlasništvu Junajted grupe takvo delovanje onemogući “jer se njime krše zakonske norme i dobri poslovni običaji”.

Telenor je najavio da će naknadno navesti visinu štete koju je, kako je naveo, pretrpeo zbog nelojalne tržišne utakmice.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button