Štednja u vreme korone urušava poslovni model nemačkih štedionica – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIDepoziti i štednjaSVE VESTI

Štednja u vreme korone urušava poslovni model nemačkih štedionica

U prošlosti su banke bile srećne kada imaju više depozita. Međutim, u vreme negativnih kamatnih stopa, sredstva korisnika predstavljaju teret. Istovremeno, korona kriza pomaže kupcima da uštede više nego ikad. Zbog svega toga, štedionice moraju prilagoditi svoj poslovni model, izveštava n-tv.

Štedionice se teško mogu spasiti od novca klijenata tokom razdoblja korone, ali nemaju koristi od ove navale.

“U kriznoj 2020. godini kupci su nam poverili svoj novac više nego ikad pre”, rekao je predsednik Michael Ermrich iz krovnog udruženja istočnonemačkih štedionica (OSV).

“Međutim, našim štedionicama nedostaju mogućnosti da ulože taj novac ili da ga ulože s kamatama. Razlog je dugoročna politika negativnih kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB), koja institucijama predstavlja velike probleme i na kraju ugrožava poslovni model štedionica. Zbog pada neto prihoda od kamata, najvećeg izvora prihoda za štedionice, OSV ne isključuje da će kupci u budućnosti morati više plaćati za usluge štedionica.”

Prema Udruženju štedionica Westphalia-Lippe, “izražena štednja iz predostrožnosti” doprinela je činjenici da su depoziti klijenata dostigli visokih 113 milijardi evra (plus devet odsto).

Već tradicionalno visok portfolio depozita popeo se za gotovo deset posto na rekordnih 120,3 milijarde evra.

“Štedionice su doslovno bile preplavljene štednjom”, rekao je direktor OSV-a Wolfgang Zender. Što znači da je jeftina likvidnost za institutucije u normalnim vremenima dovela do dodatnih tereta za šest godina, prema procenama OSV-a.

Operativni rezultat pre procene opao je 2020. godine za 3,5 posto, na 1,15 milijardi evra, treću godinu zaredom.

Od 2018. štedionice su ukupno izgubile oko 166 miliona evra dobiti, rekao je Ermrich. To odgovara sredstvima koja su istočne štedionice stavile na raspolaganje u protekle tri i po godine za podršku kulturi, sportu, socijalnim projektima i obrazovanju.

Dobit će takođe verovatno pasti 2021. godine, rekao je Zender.

Neto prihod od kamata se ruši. Otprilike 45 štedionica povećalo je prihod od provizija za oko 30 posto od 2014. godine. “Ali to nije ni blizu dovoljno”, upozorio je Zender.

A u slučaju velikih novih iznosa ulaganja, kod štedionica se može očekivati ​​i uvođenje negativnih kamatnih stopa, takozvanih skrbničkih naknada. Operativna dobit Sparkassenverband Westfalen-Lippe pre procene pala je za 1,1 posto u 2020. godini na 1,17 milijardi evra.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button