NBS: Ovogodišnji privredni rast od pet do šest odsto – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Ovogodišnji privredni rast od pet do šest odsto

Narodna banka Srbije očekuje više nego potpun ekonomski oporavak Srbije od korona krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda u rasponu od 5,0 do 6,0 posto.

“Nešto sporiji rast u prvom tromesečju usled novog talasa pandemije i zatvaranja velikog broja evropskih zemalja trebalo bi da bude nadoknađen od drugog tromesečja, pri čemu bi dobar tempo vakcinacije u našoj zemlji i svetu mogao godišnju stopu rasta da približi nivou od 6,0 procenata”, navodi se u novom, februarskom Izveštaju o inflaciji NBS.

U centralnoj banci očekuju da će rast biti vođen domaćom tražnjom i izvozom, za šta je neophodan i privredni rast zone evra, koji se u ovom trenutku procenjuje na oko 4,0 posto u 2021.

Rastu će, napominje NBS, doprineti i pravovremen i adekvatan odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji i po tom osnovu obezbeđeni povoljni uslovi finansiranja i očuvani proizvodni kapaciteti i radna mesta.

“Isti faktori, prema našoj oceni, obezbediće u narednim godinama stabilnu srednjoročnu putanju privrednog rasta Srbije od oko 4,0 odsto godišnje”, dodaje se u izveštaju.

Iz NBS kažu da su rizici po ove projekcije za 2021. godinu su simetrični i da se u najvećoj meri odnose na tok pandemije i efikasnost njenog suzbijanja.

Pritom, rizici koji potiču iz međunarodnog okruženja izraženiji su naniže zbog ponovnog širenja virusa od oktobra i pojave novih sojeva, kao i pooštravanja zdravstvenih mera u mnogim zemljama, naročito u zoni evra.

Po tom osnovu smanjuju se izgledi za privredni rast naših važnih spoljnotrgovinskih partnera, pre svega u prvoj polovini godine.

S druge strane, rizici projekcije koji potiču iz domaćeg okruženja izraženiji su naviše.

„S obzirom na najavu novog paketa ekonomske pomoći i brz tempo vakcinacije stanovništva u našoj zemlji, oporavak domaće tražnje mogao bi biti i brži od očekivanog. Vakcinacija uliva optimizam, a naročito činjenica da je Srbija među vodećim zemljama u Evropi i svetu po broju vakcinisanih građana u odnosu na ukupan broj stanovnika”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Tags
Back to top button