Najveći vlasnik dodžkoina poseduje skoro 30 odsto kriptovalute vrednosti 2,1 milijardu dolara – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Najveći vlasnik dodžkoina poseduje skoro 30 odsto kriptovalute vrednosti 2,1 milijardu dolara

Pocentualno najveći vlasnik dodžkoina poseduje 28% “šaljivih novčića” zasnovanih na mimovima, navodi se u izveštaju Vol Strit Džurnala.

Evidencija otkriva da je 28 odsto ove kriptovalute u vlasništvu jednog investitora, iako to lice nije identifikovano. Njegov položaj vredi oko 2,1 milijarde dolara po trenutnim cenama, izvestio je strani medij.

Valuta, koja je započela u šali 2013. godine, nedavno je dostigla vrednost od 10 milijardi dolara, uzletevši na nivo koje drže kompanije poput Shake Shack i Under Armour.

Inspirisana mimom na kojima je pas rase Šiba Inu, valuta je bila relativno ispod radara u poređenju sa bitkoinima. Međutim, 2021. godine je u centru pažnje, jer je poznate ličnosti sve više popularizuju. Tako je 9. februara dodžkoin skočio čak 31% kada su Ilon Mask i reper Snup Dog tvitovali o njemu.

Izvršni direktor kompanije Tesla često je objavljivao tvitove o kriptovaluti i čak je o tome govorio putem aplikacije društvene mreže Klabhaus (Clubhouse).

“Verovatno najzabavniji ishod, najironičniji ishod bio bi da dodžkoin postane valuta Zemlje budućnosti”, rekao je Mask.

Mask je 15. februara rekao da je problem u koncentraciji dodžkoina među nekolicinom vlasnika. Jednom je rekao i da će pomoći dodžkoinu da postane “valuta interneta”.

“Ako glavni vlasnici dodžkoina prodaju većinu svojih kovanica, to će dobiti moju potpunu podršku”, rekao je Mask u tvitu i dodao: “Previše koncentracije je jedini pravi problem po mom mišljenju. Bukvalno ću platiti stvarnim američkim dolarima ako samo ponište svoje račune.”

Nedavni uspon dodžkoina delimično je podstaknut entuzijazmom korisnika Redita koji kažu da je cilj slanje tokena “na mesec” – ili bar do nivoa od jednog dolara po novčiću.

(B92.net)

Tags
Back to top button