Banka greškom uplatila 100 puta više: Uočili posle godinu dana, nema povraćaja novca – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Banka greškom uplatila 100 puta više: Uočili posle godinu dana, nema povraćaja novca

Presudom američkog suda, Siti banka neće moći da povrati pola milijarde dolara koje je slučajno prebacila na račun klijenta, kozmetičke kompanije “Revlon”.

Sud je presudio u korist bankarskih klijenata ocenjujući da je uplata bila s namerom, naročito ako se ima u vidu da je banka svoju grešku uočila skoro godinu dana posle uplate.

Siti banka uspela je da napravi najveću grešku u istoriji svog poslovanja. Umesto da kompaniji “Revlon” uplati osam miliona dolara uplatila je, slučajno, skoro 100 puta više, uključujući milione dolara i u hedž fondove.

Tako je na račun “Revlona” leglo 900 miliona dolara.

Banka je u avgustu prošle godine podnela tužbu kojom traži povraćaj novca, ali posle slučajnog prenosa, još uvek nije primila 500 miliona dolara od deset firmi za investiciona ulaganja.

Zakon obično kažnjava one koji troše novac slučajno položen na njihove račune.

Slučajni transferi nisu neobični u vreme masovnog korišćenja interneta i mogu se lako ispraviti, odnosno vratiti na račun pošiljaoca.

Njujorški zakon međutim omogućava izuzeće od ovog pravila.

“Ako korisnik ima pravo na novac i nije znao da mu je slučajno prenet, može ga zadržati”, navodi se u zakonu.

U kompaniji “Revlon” kažu da su mislili da banka uplaćuje učešće za kredit i da je novac koji im legao, tačno onoliko koliko im je banka dugovala, mada na mnogo duži period.

“Izuzetno smo zadovoljni promišljenom odlukom sudije”, rekao je Benjamin Fajnston, koji je zastupao dva investiciona fonda.

Sud je presudio u korist bankarskih klijenata ocenjujući da je uplata bila s namerom, naročito ako se ima u vidu da je banka svoju grešku uočila skoro godinu dana posle uplate.

„Verovati da je Siti banka, jedna od najsofisticiranijih finansijskih institucija na svetu, napravila grešku koja se nikada pre nije dogodila u iznosu od gotovo milijardu dolara – bilo bi iracionalno”, navodi se u sudskoj presudi.

Tags
Back to top button