Masterkard će podržati kriptovalute, ali ne one koje vam prvo padaju na pamet – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Masterkard će podržati kriptovalute, ali ne one koje vam prvo padaju na pamet

Masterkard je u sredu saopštio kako planira da podržava kriptovalute unutar svoje mreže, prenosi Ars Technica.

Ako do toga zaista dođe, biće to veliki korak u pravcu dalje legitimizacije virtuelnih valuta i drastičnog širenja njihove upotrebe.

Međutim, Masterkard navodi da će podržavati samo one kriptovalute koje ispunjavaju određene kriterijume – uključujući stabilnost, privatnost i usklađenost sa zakonima kojima se sprečava pranje novca.

Problem je u tome što ima malo kriptovaluta koje ispunjavaju kriterijume Masterkarda. Zapravo, ne zna se da li ih uopšte ima.

Prva kriptovaluta sveta, bitkoin, osimšljen ja kako bi se suprotstavio moći vlada i konvencionalnih finansijskih institucija. Mreža bitkoina ima decentralizovanu arhitekturu koja se prostire izvan domašaja bilo koje vlasti. Bez državne podrške, vrednost bitkoina veoma je nestalna. Korisnici nemaju sredstvo da se zaštite od gubitka ili prevare. Mreža bitkoina nije u skladu sa bilo kakvim zakonima protiv pranja novca koje konvencionalne finansijske institucije moraju da poštuju, prenosi B92.

Za pobornike bitkoina, ima i nekih činjenica koje mu idu u korist. Oni veruju da ga njegova otvorena arhitektura i nedostatak ograda čine plodnom platformom za inovacije i kontrolu moži vlada. Ali upravo te karakteristike čine njegovu mrežu noćnom morom za institucije koje nude zaštitu svojim korisnicima i posluju u skladu s propisima za sprečavanje pranja novca.

Upravo to je osujetilo Fejsbukov ambiciozni projekat Libra, kasnije nazvan Diem. U početku, libra je pokušala da zadovolji oba uslova. Sa jedne strane, tvrdilo se da će mreža libre biti otvorena i decentralizovana kao bitkoinova (mada se priznaje da će za potpunu decentralizaciju bitzi potrebno neko vreme), dok sa druge strane, tvrdi se i da će libra biti u potpunosti u skladu sa zakonima protiv pranja novca.

Ali Asocijacija libra nikada nije uspela da objasni kako bi to moglo da fukcioniše. Na primer, ako je otvorena mreža libre i svako može da učestvuje, ko će sprovoditi pravila i zahtevati od korisnika da se identifikuje pre korišćenja mreže? Ako niko nije zadužen za mrežu, ko će blokirati transakcije za koje vlasti otkriju da su povezane sa terorizmom ili dilerima droge? Libra nije uspela da razreši ove dileme, piše Ars Tehnica.

Masterkard se povukao iz projekta libre 209, i nedugo zatim objavio sopstvenu listu principa za blokčejn partnerstva. Kompanija saopštava da je isključivo zaintersovana za poslovanje kriptovalutama „koje ispunjavaju zakonske kriterijume“, i dodaje da za „mnoge od sadašnjih 2.600 digitalnih valuta to nije slučaj“.

Tags
Back to top button