JPMorgan: Kraj globalne dominacije dolara – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

JPMorgan: Kraj globalne dominacije dolara

Američki dolar će se suočiti sa teškoćama da ostane vodeća međunarodna valuta u narednim godinama jer će rastuća moć azijskih ekonomija narušiti njegovu lidersku poziciju, predviđa američka banka JPMorgan.

„Američki dolar je već gotovo jedno stoljeće dominantna rezervna valuta u svetu“, naveo je strateg te banke Craig Cohen, u izveštaju objavljenom ranije ovog meseca.

Životni vek mnogih drugih valuta je okončan tokom istorije usled premeštanja globalnih ekonomskih centara, koji se sada sele prema Aziji, ističe strateg. Iako se kinesko stiecanje statusa globalne supersile smatra jednim od ključnih faktora ovog premeštanja, to nije i jedini razlog.

Naime, celokupna Azijska ekonomska zona – od Arapskog poluostrva i Turske na zapadu do Japana i Novog Zelanda na istoku, i od Rusije na severu do Australije na jugu – sarađuje sa dve trećine u globalnom ekonomskom rastu i čini 50 odsto globalnog BDP-a.

Rastuća kupovna moć te regije povećaće broj nedolarskih transakcija, što će umanjiti status dolara kao rezervne valute i udariti temelj da on bude „smenjen“ kao dominantna međunarodna valuta, ocenjuje američka banka.

„Drugim rečima, u narednim godinama smatramo da će svetska ekonomija preći sa dominacije SAD i američkog dolara u sistem u kojem će Azija posedovati veću moć“, zaključuje JP Morgan.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button