Lučić: Ugovor Telekoma i Telenora isključivo poslovni odnos – Bankar.rs
INTERVJUIKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lučić: Ugovor Telekoma i Telenora isključivo poslovni odnos

Ugovor između Telekoma Srbija i Telenora je isključivo poslovni odnos, izjavio je danas generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić, dodajući da nikome nije cilj urušavanje SBB-a.

Lučić je za TV Prva istakao da se ulaskom Telenora na tržište dobija veća konkurentnost, što će pre svega biti dobro za korisnike jer će biti i veća dostupnost kanalima.

“Ulaskom Telenora i dodatne konkurencije oni kablovski operateri koji su kreirali kanale shvatiće da je najrazumnije da po povoljnim cenama ponude svim operaterima TV kanale i mislim da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da će u osnovnim paketima biti dostupni svi kanali u Srbiji”, kazao je Lučić.

Prema njegovim rečima, od strane SBB-a došlo je do zamene teza koji, navodi, već dve godine pokušava da disciplinuje konkurenciju.

“Dodatna liberalizacija stvara veću dostupnost TV kanalima”, kaže Lučić i ističe da Telekom Srbija nema problem ni sa jednim kanalom, već da su želeli da stave tačku na koncept monopola.

Kako pojašnjava, sredinom 2018. godine SBB i kablovski operateri koji su sa njim sarađivali držali su 80 odsto tržišta, a u pojedinim velikim gradovima gotovo 100 odsto.

“SBB i dalje dominira u velikim gradovima, mi smo popravili učešće u tržištu, stvorila se konkurentnost i to je dobro za korisnike. Nama je bitno da se ne vrati to vreme monopola jer nije bilo samo da ne napađu jedni druge, već su odlučivali i koji kanali će se emitovati”, navodi Lučić.

Na pitanje da li su Telekom i Telenor imali nameru da uruše SBB, Lučić kaže da im to nije bila namera, kao da o tome nisu ni razgovarali.

“Nemamo nijedan zajednički cilj sa Telenorom, naš cilj je da koristimo deo infrastrukture i da se dobro pozicioniramo na tržištu, a cilj Telenora je da uđe na tržište i uzme deo korisnika i postane konkurencija, čega se mi ne bojimo”, dodaje on.

U celoj priči o urušavanju SBB-a, kako kaže Lučić, radi se o zameni teza kako bi se vratilo vreme monopola.

Prema njegovim rečima, glavni cilj saradnje Telekoma sa Telenorom jeste povećanje prihoda.

Podseća da Telekom ima već više od 50 odsto tržišnog učešća u internetu, kao i da se približavaju i u televiziji.

U tom smislu ističe da je normalan sled bio da probaju da zarade na konkurenciji tako što bi deo optičke infrastrukture iznajmljivali.

“Sarađivaćemo u tom segmentu što ćemo iznajmiti optičku infrastrukturu. Interes Telenora je da uđe na tržište interneta i multimedije i da uzme deo tržišta, tako da čitavo tržište dobija još jednog konkurenta i najveći benefit će imati pre svega korisnici”, kaže Lučić.

Podseća i da će prema proračunima Telekom od tog ugovora za 15 godina minimalno zaraditi 250 miliona evra.

Kako kaže, Ugovor između Telekoma i Telenora je normalan poslovni odnos koji je praksa u Evropi.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button