U Srbiji 25 odsto finansijskih direktora predviđa rast BDP-a između 1,6 i 2,5 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

U Srbiji 25 odsto finansijskih direktora predviđa rast BDP-a između 1,6 i 2,5 odsto

U Srbiji 25 odsto finansijskih direktora predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) između 1,6 i 2,5 odsto, pokazalo je predstavljeno istraživanje koje je sprovela revizorsko–konsultantska kuća Dilojt (Deloitte).

Istovremeno, u Srbiji 63 odsto finansijskih direktora predviđa rast inflacije, dok 25 odsto njih ne očekuje promene, rezultati su istraživanja sprovedenog od novembra do decembra 2020. godine, koje predstavlja prognoze 590 finansijskih direktora iz 17 centralnoevropskih zemalja.

Finansijski direktori su optimističniji u oceni finansijskih izgleda ove godine, pa čak 75 odsto njih iz Srbije očekuje da će im preduzeća biti u boljoj finansijskoj poziciji.

U istraživenju je istaknuto da neizvesnost u vezi sa pandemijom korona virusa i dalje ima snažan uticaj na zabrinutost sa kojom finansijski direktori dočekuju ovu godinu, a smanjenje troškova i proširenje poslovnih transakcija su neke od ključnih strategija na koje će se fokusirati ove godine.

Prema njihovom mišljenju, prosečan očekivani rast BDP za 2021. iznosi 0,25 odsto u poređenju sa dva odsto u 2020. i 2,3 odsto u 2019.

U celom regionu većina finansijskih direktora, njih 62 odsto, očekuje rast inflacije, u poređenju sa 83 odsto 2020. godine, odnosno 82 odsto 2019. godine.

Navedeno je i da je od 2018. godine uočeno stalno povećanje broja finansijskih direktora koji očekuju rast stope nezaposlenosti, pa je tako 36 procenata ispitanika imalo ta očekivanja 2020. godine, dok ove godine skoro 70 odsto učesnika istraživanja očekuje veću nezaposlenost, što povezuje sa očekivanim uticajem pandemije korona virusa na tržište radne snage.

Većina finansijskih direktora smatra da ova godina neće biti pravo vreme za preuzimanje većih rizika – taj stav je izrazilo 88 odsto ispitanika.

Finansijski direktori i dalje vide interno finansiranje (49 odsto) i zaduživanje kod banaka (43 odsto) kao održive izvore finansiranja svojih organizacija.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button