Amazon gradi novo impresivno sedište vredno 2,5 milijardi dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Amazon gradi novo impresivno sedište vredno 2,5 milijardi dolara

Kompanija Amazon planira da izgradi zgradu vrednu 2,5 milijardi dolara, a u kojoj će biti njeno novo sedište. Reč je o neboderu sa propratnim sadržajem, koji bi trebao biti visok 105 metara, a koji će izgledati kao spirala.

U blizini zgrade nazvane PenPlace biće napravljeni amfiteatar i tržnica na kojoj će farmeri prodavati svoje proizvode. Zgrada sa 22 sprata gradiće se u Arlington Countyju u Virdžiniji.

Kompleks je projektovao studio NBBJ, a biće prepoznatljiv i po zelenim površinama. Drveće se neće nalaziti samo oko nebodera, već i na samom neboderu.

Glavni arhitekta i direktor NBBJ-a Dale Alberda je poručio da uvek nastoje da povežu čoveka s prirodom, ali da su u tome najviše uspeli ovim objektom. Kako je kazao, novo Amazanovo sedište simbolizuje prirodu i nauku.

“U njemu će se nalaziti brojni zatvoreni atrijumi i vrtovi koji nisu oni zimski ili koje ćete posetiti samo zbog relaksacije, već će to biti radni prostor”, obrazložio je Alberda.

Biće dostupno 2,5 hektara javne površine čiji će sadržaj činiti, osim zelenih površina i amfiteatra sa 250 mesta, i umetničke instalacije. Građani će moći posetiti i jedan od restorana.

Alberda smatra da posetioci uopšte neće imati osećaj da se nalaze na Amazonovom prostoru. Prema njegovim rečima, taj prostor neće biti tehnološki kampus, već ono što zovemo komšilukom.

Celi kompleks će koristiti obnovljive izvore energije. Naime, koristiće energiju solarne farme koja je više od 321 kilometar udaljena od sedišta u južnoj Virdžiniji.

Iskorištavaće se i kišnica i postojaće prirodna ventilacija. Zgrada je projektovana tako da što više sunčeve svetlosti dospe u unutrašnjost. Time se smanjuje potreba za energijom koja se koristi kao veštačko osvetljenje.

Ovo će biti drugo sedište Amazona, a postojeće se nalazi u Sijetlu. Još pre tri godine iz kompanije su najavili izgradnju novog sedišta. U međuvremenu su primili više od 230 predloga projekta za novi objekat.

Novo Amazonovo sedište bi trebalo biti izgrađeno do 2025. godine, ako se gradnja odobri, prenosi CNN.

(Klix.ba)

Tags
Back to top button