Vlada Srbije: Ukupno 170 miliona za inovacije u preduzetništvu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Vlada Srbije: Ukupno 170 miliona za inovacije u preduzetništvu

Vlada Srbije donela je uredbe kojima su definisani podsticaji za inovacije u preduzetništvu u ukupnom iznosu od 170 miliona dinara. Veći deo tih sredstava, 100 miliona dinara, namenjeno je za projekte koji se odnose na inovacije u ženskom preduzetništvu.

Za podršku inovacijama u ženskom preduzetništvu dodeljivaće se do 23 miliona dinara po odobrenom projektu.

Prema podacima iz Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. godine, osnivači, vlasnici i rukovodioci malih i srednji preduzeća u Srbiji većinom su muškarci (77,9 odsto), dok su žene najčešće vlasnice radnji (34,3 odsto) i srednjih privrednih društava (22,1 odsto).

Zato je, kako se objašnjava, cilj ovog programa da podrži razvoj ženskog, inovacionog preduzetništva i doprinese stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za preduzetnice.

Bespovratna sredstva se mogu koristiti za različite aktivnosti kojima se promoviše značaj ženskog inovacionog preduzetništva, za programe mentorstva i obuka.

Cilj je unapređenje i razvoj poslovnih, inovacionih kapaciteta preduzetnica, navodi se u tekstu posebne uredbe koju je usvojila Vlada Srbije.

Posebnom uredbom Vlada Srbije odredila je 70 miliona dinara za popularizciju inovacionog preduzetništva. Taj novac je namenjen organizacijama i lokalnim samoupravama za projekte koji promovišu inovacije i inovaciono preduzetništvo.

Za određene namene, u cilju promocije inovacija u preduzetništvu, definisani su posebni iznosi za određene vrste projekata:

Maksimalan iznos od 23 miliona dinara po odobrenom projektu namenjen je za planiranje, izradu i sprovođenje promotivne kampanje o značaju razvoja inovacija i inovacionog preduzetništva, na nacionalnom i lokalnom nivou;
– Iznos od 20 miliona dinara po odobrenom projektu namenjen je za organizaciju manifestacija koje doprinose promociji i popularizaciji inovacija i inovacionog preduzetništva, na nacionalnom i lokalnom nivou;
– Iznos od 5 miliona dinara po odobrenom projektu namenjen je za izradu i sprovođenje programa mentorstva i obuka;
– Iznos od 5 miliona dinara po odobrenom projektu namenjen je za istraživanja o stanju, problemima i perspektivama inovacionog ekosistema u Republici Srbiji;
– Maksimalan iznos od 10 miliona dinara po odobrenom projektu namenjen je za izradu štampanih i multimedijalnih publikacija koje doprinose promociji i popularizaciji inovacija i inovacionog preduzetništva u široj populaciji;
– Maksimalan iznos od 5 miliona dinara po odobrenom projektu namenjen je za projekte digitalizacije kulturnog, umetničkog i duhovnog nasleđa Srbije i srpskog naroda.

Srbija se ovom programima, kako se navodi, ugleda na zemlje poput Švajcarske, Finske i Izraela.

Realizacijom ovog programa Republika Srbija nastoji da podstakne građane, a posebno mlade, da razmišljaju kao preduzetnici. Naglasak je, kako se objašnjava, na jačanju lokalnih i regionalnih inicijativa.

Pravo učešća na konkursima imaju organizacije i jedinice lokalne samouprave koje ispunjavaju propisane uslove.

Polovina sredstava namenjena je za usluge po ugovorima, a polovinu mogu da očekuju “ostali nivoi vlasti”, budući da pravo učešća imaju lokalne samouprave, kao i organizacije koje žele da zajedno sa njima nastupe na konkursima.

Po raspisivanju konkursa, sve informacije će biti objavljene u dnevnim novinama i na sajtu www.inovacije.gov.rs.

Rok za podnošenje prijava je od dana objavljivanja konkursa do utroška sredstava.

Precizno i tačno popunjena prijava i prateća dokumentacija šalje se preporučenom poštom na adresu: Vlada, Кabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Ul. Nemanjina 11, 11000 Beograd.

Tags
Back to top button