Novčanica od 20 evra se premazuje posebnim slojem – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSLIDERSVE VESTI

Novčanica od 20 evra se premazuje posebnim slojem

Što se tiče najave da će se štampati nove novčanice od 20 evra, koje bi trebalo da budu čvršće i dugovečnije, Jeremić iz NBS objašnjava da je to novčanica druge serije apoena 20 evra.

Miroslav Jeremić iz Narodne banke Srbije kaže da od karakteristika novčanica treba poznavati pre svega papir, vodeni žig, optički varijabilnu boju, serijski broj, a važno je kako izgleda deo novčanice koji je beo. Najbolje je, smatra Jeremić, da građani uporede novčanicu za koju sigurno znaju da je originalna i onu za koju imaju sumnje.

Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja novčanica u Sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da se kriminalne grupe falsifikatora novca često organizuju tako da jedna štampa, a druga rastura taj novac.

Povodom hapšenja četvoročlane grupe osumnjičenih za falsifikovanje novca u Pančevu, gde je pronađena veća koliičina evra, dinara i kuna, Jeremić navodi da je protivvrednost oko 420.000 evra – od toga 360.000 u evrima i 60.000 u hrvatskim kunama. Apoeni su 250 i 10 evra i 1.000 kuna.

Kaže da su ovi falsifikati otkriveni u Nemačkoj i Srbiji u isto vreme sredinom oktobra, a policijski uspeh je veliki u smislu da su uspeli da otkriju štampariju i pohapse izvršitelje.

“Možete imati više učesnika u lancu. Oni za nominalnu vrednost falsifikata plaćaju pravim novcem određeni procenat, a taj procenat zavisi od kvaliteta falsifikata, a kada falsifikovan novac dođe do građana, onda je građanin 100 odsto prevaren”, objašnjava Jeremić.

Napominje da su falsifikati u Pančevu dobili ocenu “tri”, a ima i onih sa ocenom “dva”, jer neka novčanica nema kinegram, a druga ima pa je ubedljivija.

Dodaje da se od karakteristika novca treba poznavati pre svega papir, vodeni žig, optički varijabilna boja, serijski broj. Takođe, važno je kako izgleda deo novčanice koji je beo, odnosno da li je malo tamniji, jer nije normalno da bude potpuno beo.

Što se tiče najave da će se štampati nove novčanice od 20 evra, koje bi trebalo da budu čvršće i dugovečnije, Jeremić objašnjava da nema novih novčanica i da je to novčanica druge serije apoena 20 evra koja je počela da se pušta u opticaj 2016. godine.

“Jedina razlika u odnosu na tu iz 2016. godine i ove danas jeste to što je ova novčanica premazana izvesnim zaštitnim slojem koji će joj dati veću čvrstinu i produžiti životni vek. Za prosečnog građanina neće biti nikakve razlike”, napominje Jeremić.

Premazuju se novčanice i od pet i deset evra druge serije, dodaje on i objašnjava da se premazuju apoeni manje vrednosti jer im je životni kraći pošto su češće u opticaju.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button