Kako se zbog Redita dogodila “savršena oluja” na Volstritu? – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Kako se zbog Redita dogodila “savršena oluja” na Volstritu?

Istorija je ispisana – tim je rečima jedna korisnik Redita opisao situaciju koja se trenutno odvija oko kompanije za video-igre GejmStop.

Ukratko rečeno, mali investitori, okupljeni na jednoj grupi platforme Redit, krenuli su na vukove s Volstrita i uspeli da ih nadmudre u njihovoj vlastitoj igri.

Priča se “zakotrljala” kad su akcije posrnulog GejmStopa odjednom počele brzo da rastu. Mediji su počeli istraživati šta stoji iza tog neverovatnog razvoja događaja, a onda se uključila i Bela kuća koja je poručila da Ministarstvo finansija pozorno prati situaciju.

Da bi se objasnilo kako je došlo do toga da akcije jednog lanca trgovina video-igara, koji je planirao ove godine zatvoriti 450 prodavnica, postanu najtraženije na tržištu, treba razjasniti šta je u pozadini.

Američka kompanija GejmStop pokrenuta je pre 37 godina kao maloprodajni lanac videoigara, elektronike i igara na sreću, u vrijeme dok su videoteke i CD/LP trgovine bile glavna stvar.

Kako se tehnologija razvijala i video-igre, filmovi i muzika počeli da se preuzimaju iz onlajn trgovina, mnoge fizičke trgovine su zatvarane ili su kompanije pronašle nove načine poslovanja na internetu. GejmStop je ostao negde pri začelju. Napravili su pojedine akcije u pravom smeru, poput zatvaranja fizičkih trgovina koje im nisu donosile profit, ali nisu uspjeli da se prilagode digitalnom dobu.

Onda je počela pandemija koja je ionako ne bajnu situaciju učinila još gorom. U aprilu prošle godine GejmStop je najavio masovna zatvaranja fizičkih trgovina, a akcije su se mogle kupiti po ceni od oko tri dolara. A 2019. godinu završili su s gubitkom od 795 miliona dolara.

U međuvremenu je u priču ušao Rajan Koen, osnivač internet giganta “Chewy” fokusiranog na prodaju hrane za ljubimce. On je preuzeo 13 odsto udela u GejmStopu i počeo lobirati za to da kompanija veći deo svog poslovanja preseli onlajn, napadne brzorastuće tržište video-igara i tako postane ozbiljan rival velikim igračima poput Amazona. Akcije su počele polako da rastu.

Kad je 10. januara ove godine objavljeno da su Koen i dvojica njegovih članova uprave iz Chewyja imenovani u odbor GejmStopa, postalo je jasno u kojem smeru kompanija planira da ide. U priču su tada ušli mali ulagači, takoreći “obični” ljudi, koji su se okupili na subredditu r/WallStreetBets. Ima ih gotovo tri miliona, sebe nazivaju “degenericima” i obožavaju Ilona Maska.

S viškom vremena na raspolaganju zbog lokdauna, viškom novca koji zbog lokdauna nemaju gde da potroše te s nostalgijom prema GejmStopu koji su 1990-ih kao deca obožavali, odlučili su krenuti u ulaganja. Počeli su da trguju na besplatnim ili jeftinim platformama, poput Robinhuda, i da razmenjuju savete.

Akcije su skočile, prenosi Jutarnji list, a ulagači koji su imali “šort pozicije” (u osnovi, reč je o klađenju da će neka akcija padati) bili su u problemima.

A upravo su se “šort selingom” GejmStopa bavili vukovi s Volstrita. Šlag na torti koji je potpuno razbesneo reditovce bio je poznati short prodac Endru Left iz kompanije Citron kapital koji je rekao da je GejmStop “neuspešan maloprodajni lanac rezervisan za šoping-centre” i prognozirao da će cena akcija pasti na 20 dolara.

Ono što se dogodilo zove se “šort skuiz (squeeze)” . Mali ulagači počeli su masovno kupovati dionice, povećavajući tako njihovu cenu i potpuno remeteći plan velikim igračima koji su morali brzo promeniti taktiku. Atmosfera je bila zarazna. Svi su hteli da budu deo otpora “stick it to the Man”. Volstritu je proglašen rat i počela je prava borba Davida protiv Golijata.

“Zamislite da četiri godine studirate o načinima na koje tržište akcija funkcioniše i platite diplomu 150.000 američkih dolara, a onda se dogodi ovakvo nešto”, naslađivao se jedan član WallStreetBetsa. Drugi je zaključio: “Pretpostavljam da profesionalni šort prodavci nikad nisu razmišljali o tome šta će se dogoditi ako ih pritisne legija malih ulagača s 20 godina starim forumskim softverom, besplatnom aplikacijom za trgovanje i vladinim stimulansom od 600 dolara. Savršena oluja”.

Akcije GejmStopa od početka godine porasle su za više 1.500 odsto, prema podacima Si-En-En biznisa. U sredu je jedna akcija imala cenu od 354 dolara, što je porast od 82 odsto u poređenju s prethodnim danom. Iako je u međuvremenu počela lagano da pada, ulagači ne odustaju i kažu da neće prodavati dok ne dostignu cenu od 1.000 dolara. Atmosferi je pomogao i Ilon Mask koji je tvitovao “Gamestonk!!”, zbog čega su, uvereni su analitičari, u pola sata deonice narasle za još 41 odsto i dodato je sedam milijardi dolara u tržišnu kapitalizaciju.

Istovremeno veliki investitorski fondovi spašavaju živu glavu (Melvin kapital izgubio je 2,75 milijardi dolara), a regulatori su u čudu i kažu da ova situacija pokazuje kako nešto ozbiljno ne valja s trgovanjem opcijama na akcijama.

Posledice su bile slatke, ali veroatno neće dugo trajati jer se u konačnici uspostavlja ravnoteža između kratkoročne potražnje i prodaje. Osim toga, postoji opasnost da će mnogi iz ovoga izaći opečeni, uopšte ne sumnjajući da su žrtve potencijalne manipulacije nekolicine korisnika WallStreetBetsa koji pumpaju histeriju kako bi što više zaradili.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da ministarka financija Dženet Jelen “nadzire situaciju” oko GejmStopa.

Izvor: Novac.hr / B92

Tags
Back to top button