Sberbank se sprema da lansira sopstvenu kripto valutu do proleća – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Sberbank se sprema da lansira sopstvenu kripto valutu do proleća

Najveći ruski zajmodavac, Sberbank, podneo je zahtev nacionalnom finansijskom regulatoru za uspostavljanje blockchain platforme za sopstveni digitalni token pod nazivom Sbercoin. Projekat bi mogao biti pokrenut već ovog proleća.

Sberbank je početkom godine poslala prijavu za platformu Centralnoj banci Rusije, otkrio je ranije ove nedelje direktor Transakcionog poslovnog odeljenja Sergej Popov. Rekao je da je registracija zahtevana zakonom o digitalnoj finansijskoj imovini koji je u Rusiji stupio na snagu 1. januara.

„Banka je tehnološki spremna za rad sa takvom fiat valutom“, rekao je Popov, dodajući da je zajmodavac već završio interno istraživanje i zaključio da „rešenje“ deluje.

Prema Popovu, postupak registracije obično traje oko 45 dana. Ako od centralne banke ne dobiju primedbe, velike su šanse da će token biti lansiran na proleće, rekao je on.

Međutim, Sberbank još uvek mora da reši neka pitanja povezana sa digitalnom valutom, poput oporezivanja digitalne finansijske imovine, kao i načina na koji se token može koristiti. Prema glavnom menadžeru banke, Sbercoin se može koristiti kao „digitalna menica“, jer ovaj obrazac može otvoriti „nove mogućnosti“ ako menja papirnu.

Ranije je Popov otkrio da bi Sbercoin u stvari mogao biti stabilni novac. Za razliku od bitkoina i drugih kripto valuta, stablecoini su vezani za fiat valute, a token Sberbanke će biti vezan za rusku rublju.

Izvor: Logicno.com

Tags
Back to top button