Izvršni direktor Morgan Stanleyja najbolje plaćeni američki bankar – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Izvršni direktor Morgan Stanleyja najbolje plaćeni američki bankar

Izvršni direktor Morgan Stanleyja James Gorman postao je najbolje plaćeni američki bankar. Godišnja plata narasla mu je 22 procenta, odnosno za šest miliona dolara.

Šef Morgan Stanleyja za obavljen posao na Wall Streetu u 2020. godini plaćen je čak 33 miliona dolara, a u 2019. godini primio je 27 miliona dolara. Kako navodi Rojters, u toj je godini njegova plata bila pala za sedam posto.

Zapravo, struktura Gormanovih primanja izgleda ovako: temeljna plata je 1,5 miliona dolara, bonus u novcu 7,8 miliona dolara te nagrade u deonicama od gotovo 24 miliona dolara. Dve trećine nagrade u deonicama vezano je za rezultate. Oni su bili fantastični, a odbor direktora to je nagradio.

Pod njegovim vođstvom prošla godina za Morgan Stanley bila je rekordna po ostvarenom finansijskom rezultatu, sa neto dobiti od 11 milijardi dolara (rast 22 posto) i sa povratom na deonicu od 15,2 posto. Godišnji prihod je bio 48,2 milijarde dolara i rastao je 16 posto, što im je donio skok berzi te talas spajanja i izlistavanja nastao nakon prvobitnog šoka tržišta zbog pandemije korona virusa. Tako im je zadnji kvartal bio upravo senzacionalan, s 51-postotnim rastom dobiti.

Tags
Back to top button