Usporio rast američke privrede u trećem kvartalu – Bankar.rs
SVE VESTI

Usporio rast američke privrede u trećem kvartalu

Bruto domaći proizvod SAD porastao je po većoj stopi od očekivane u trećem kvartalu ove godine, ali je blago usporio u odnosu na drugo tromesečje.

Prema podacima američkog ministarstva privrede, BDP Sjedinjenih Država je u trećem kvartalu, na godišnjem nivou, porastao po stopi od 1,9 odsto, što je nešto slabije u odnosu na rast od 2,0 odsto u drugom tromesečju, prenosi CNBC

Ekonomisti koje je anketirala kompanija “Dau DŽons” očekivali su da će privreda porasti za 1,6 odsto. Bolji rezultati od očekivanih posledica su kontinuiranog rasta privatne, kao i vladine potrošnje, navodi se u izveštaju ministarstva.

Privatna potrošnja, glavni pokretač privrednog rasta, porasla je za 2,9 odsto u trećem kvartalu, što je usporavanje u odnosu na rast od 4,6 odsto iz drugog kvartala. Istovremeno, poslovne investicije pale su za tri odsto u trećem kvartalu, što je najlošiji rezultat od kraja 2015. godine.

To je i drugi uzastopni kvartal pada poslovnih investicija, jer kompanije odustaju od ulaganja usled trgovinskih neizvesnosti i straha od daljeg posrtanja industrijske aktivnosti.

 

Tags
Back to top button