Za 42.000 radnih mesta konkurisalo 228.000 radnika – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Za 42.000 radnih mesta konkurisalo 228.000 radnika

Prethodna godina je po mnogo čemu drugačija nego bilo koja ranije.

Naime, od polovine marta u Srbiji, kao i u celom svetu, proglašena je pandemija virusa kovid-19, zbog koje su mnogi sektori, i to ne samo u oblasti turizma i ugostiteljstva, praktično, stal, piše Kamatica.

Sve to je, naravno, imalo velikog uticaja i na tržište rada, odnosno za neka radna mesta, koja bi u uobičajenoj situaciji bila popunjena, poslodavci nisu imali nikakvog interesovanja, a istovremeno za mnogim zanimanjima, i pored promena u poslovanju – interesovanje nije prestajalo, prenosi B92.

Tokom vanrednog stanja, koje je na snazi bilo oko dva meseca, tržište rada bilo je u zastoju. Nakon njegovog ukidanja, počela je normalizacija i prilagođavanje novonastaloj situaciji. Po podacima sajta www.infostud.com, veoma značajna novina u poslovanju usled epidemioloških mera je rad od kuće, a na listi najtraženijih zanimanja našle su se pozicije poput prodavaca, kurira/dostavljača, ali i radnika u kontakt-centrima.

Na osnovu podataka tog sajta, tokom 2020. godine bilo je 41.902 mogućnosti za zaposlenje, što je u odnosu na 2019. godinu pad od 14 odsto. S druge strane, četiri odsto je povećan broj korisnika koji su bili u potrazi za prvim ili novim poslom: u godini iza nas bilo ih je ukupno 228.200. Takođe, za razliku od 2019. godine, prošle godine povećao se i broj prosečnih konkurisanja – 83.

Promena nije bilo kada je reč o najtraženijim oblastima: i prošle godine na vrhu je bilo nekoliko sektora – trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, magacin, građevina, transport i pozivni centri. Kada se govori o pojedinačnim radnim pozicijama, najveću mogućnost da se zaposle prošle godine imali su prodavci, komercijalisti, magacioneri, vozači i telefonski operateri.

Kao i nekoliko godina unazad, kadrovi u IT sektoru su veoma traženi, a poslodavcima je i dalje teško da nađu kvalitetnog kandidata, naročito srednjeg ili višeg senioriteta. Pozicije koje su IT poslodavcima u toj godini bile najpotrebnije su Java Script Developer, Java Developer, IT Help Desk, .Net Developer i PHP Developer.

Nisu samo IT stručnjaci deficitarni: na tržištu rada nedostaju i mnoga zanatska zanimanja, poput frizera, kuvara, auto-mehaničara, stolara/tesara, bravara i magacionera. Za ta zanimanja, po podacima sajta „Poslovi Infostud”, već godinama poslodavci nude daleko veći broj radnih mesta nego što se javlja kandidata.

Od gotovo 42.000 oglasa za posao, koliko ih je bilo u godini za nama, najviše su traženi kandidati sa srednjom stručnom spremom – čak 60 odsto. Kadrovi s visokom ili višom školom bili su traženi u 29 odsto raspisanih oglasa, a oni s master diplomom svega osam odsto. Nasuprot tome, broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u većoj meri čine visokokvalifikovani kadrovi – 50 odsto, dok je četvrtina njih sa srednjom stručnom spremom.

Poslodavci kojima su potrebi kadrovi sa znanjem jezika najviše su tražili one koji znaju engleski – čak petina oglasa bila je raspisana na tom jeziku. U manjoj meri su bili traženi nemački, ruski i mađarski.

Po podacima sajta „Poslovi Infostud”, svaki četvrti kandidat koji je konkurisao putem tog sajta ima više od deset godina radnog iskustva, dok 20 posto čine kandidati koji imaju između pet i deset godina iskustva. Oni koji su bili u potrazi za prvim radnim mestom i koji su bez radnog iskustva čine deset odsto onih koji su konkurisali na raspisane oglase.

Tags
Back to top button