Poziv investicionim fondovima Silicijumske doline da razmotre ulaganje u Srbiju – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Poziv investicionim fondovima Silicijumske doline da razmotre ulaganje u Srbiju

Delegacija Vlade Srbije razgovarala je danas sa predstavnicima nekoliko najvećih investicionih fondova u Silicijumskoj dolini koji upravljaju desetinama milijardi dolara investicionog kapitala i pozvala ih da razmotre mogućnost da ulažu u Srbiju.

Među njima su “Norwest” i “Felicis Ventures”, fondovi koji investiraju u kompanije širom sveta – od startapova i informacionih tehnologija do zdravstva.

Nakon razgovora sa predstavnicima srpske vlade, kažu da su zainteresovani da razmotre saradnju sa Srbijom.

Norvest je investicioni fond koji upravlja sa više od 7,5 milijardi dolara kapitala i jedna je od najstarijih kompanija u Silicijumskoj dolini.

Posluje duže od 60 godina, a ulaže u više sektora, uključujući IT, sajber bezbednost, veštačku inteligenciju, poslovne i finansijske usluge, zdravstvo…

Sa sedištem u Palo Altu u Kaliforniji, Norvest ima kancelarije u San Francisku, kao i u Mumbaju i Izraelu, a od osnivanja je finansirao u više od 600 kompanija u svetu.

Menadžer u Norvestu Dzon Kasov rekao je Tanjugu nakon sastanka sa srpskom delegacijom da će ta kompanija istražiti mogućnosti za saradnju sa Srbijom.

Kaže da se kompanije u koje Norvest ulaže globalno šire, tražeći mogućnosti za uspostavljanje centara za istraživanje i razvoj, a da znaju da Srbija ima kvalitetne inženjere i talente.

“Čestitam Srbiji na naporima da uči od drugih regiona o investiranju u ekonomiju znanja. Norvest bi želeo da, u tom smislu, sarađuje sa Srbijom, Vladom Srbije i istraži mogućnosti da investira u Srbiju”.

Kompanija “Felicis Ventures”, kako ističu, traži najbolje preduzetnike koje bi podržala, bez obzira iz kojeg dela sveta dolaze.

“Znamo da Srbija podržava startapove i IT tehnologiju. Podržavamo kompanije širom sveta, u Kanadi, Australiji, Finskoj i nadamo se da Srbija može biti na mapi neke od njih”, rekao je generalni direktor kompanije Vesli Čen za Tanjug.

Delegacija Vlade prenela je svojim sagovornicima da je Srbija u poslednje dve i po godine izmenila pravni i poreski okvir, zbog čega je, naveli su, danas među konkurentnim zemljama za ulaganje u istraživanje, razvoj i intelektualnu svojinu.

Naveli su da je cilj vlade da srpska ekonomija bude zasnovana na znanju, kreativnosti i inovacijama, zbog čega su u prethodnom periodu uvedene mnoge poreske olakšice i podsticaji za startap i inovacione kompanije, ulaganja u istraživanje, nauku i obrazovanje.

Među njima je dvostruko priznavanje troškova istraživanja i razvoja, smanjeno oporezivanje prihoda od intelektualne svojine kreirane u Srbiji, poreski kredit za investiranje u inovativna nova preduzeća, čiji su osnivači, takođe, oslobođeni poreza i doprinosa.

Uvedena je i liberalna vizna politika za zapošljavanje i boravak stranaca u Srbiji, dok je u osnovne i srednje škole uvedeno programiranje kao obavezan predmet.

Delegacija vlade razgovarala je u američkoj Silicijumskoj dolini i sa kompanijama koje se bave razvojem veštačke inteligencije i najmodernijih tehnologija o povezivanju srpskih i američkih IT kompanija.

Tags
Back to top button