Poslovna aktivnost u evrozoni na dvomesečnom minimumu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Poslovna aktivnost u evrozoni na dvomesečnom minimumu

Poslovna aktivnost u evrozoni pala je na dvomesečni minimum u januaru usled pooštravanja korona mera ograničenja, prema preliminarnim rezultatima istraživanja analitičke kompanije IHS Markit.
Markitov kompozitni indeks menadžera nabavke PMI za evrozonu, koji obuhvata i proizvodni i uslužni sektor, pao je na 47,5 poena u januaru sa decembarskog nivoa od 49,1 poena, prenosi CNBC.

Pokazatelj ispod 50 bodova znači smanjenje aktivnosti.

Kris Vilijamson, glavni ekonomista za poslovne analize u IHS Markitu, kaže da je po svemu sudeći pad evrozone u duplu recesiju “sve neizbežniji”.

“Pooštrena ograničenja zbog kovida-19 uzela su dodatni danak preduzećima u januaru. Proizvodnja je ubrzala pad, vođena pogoršanjem situacije u uslužnom sektoru i opadanjem rasta proizvodnje na najniži nivo tokom dosadašnje sedmodmesečnog perioda oporavku u tom sektoru”, naveo je on u izveštaju.

Region jedinstvene valute se bori sa rastućom stopom zaraze kovidom-19 i strožim ograničenjima za zaustavljanje širenja novog soja tog virusa, što uzrokuje dodatne ekonomske štete.

Evropska centralna banka je saopštila nakon jučerašnje sednice da očekuje rast bruto domaćeg proizvoda evrozone od 3,9 posto ove godine i od 2,1 odsto 2022. Prošle godine, privreda zone evra je zabeležila pad od 7,3 procenta.. Pojekcije ECB-a, ipak, zavise od toga kako će se odvijati situacija sa pandemijom.

Što se tiče najvećih ekonomija u monetarnom bloku, u Nemačkoj je poslovna aktivnost u januaru blago porasla, pri čemu je PMI indeks u proizvodnji ojačao na 50,8 poena, dok je kompozitni PMI u Franscuskoj potonuo na 47 bodova, na najniži nivo u poslednja dva meseca.

Tags
Back to top button