Novi sporazum Gugla o autorskim pravima – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Novi sporazum Gugla o autorskim pravima

Kompanija Gugl i grupa francuskih izdavača saopštili su juče da su postigli načelni sporazum o autorskim pravima.

Prema njemu će američki tehnološki div plaćati izdavačima preuzete sadržaje objavljene na toj mreži.

Principi dogovoreni između francuskog izdavačkog lobija, Udruženja informativnih medija (APIG) i Gugla uključuju kriterijume kao što su dnevni obim objava, mesečni internet saobraćaj i “doprinos političkim i opštim informacijama”, navodi se u zajedničkom saopštenju, a prenosi Rojters.

Gugl i APIG nisu precizirali koliko bi novca prema sporazumu mogle da dobiju članice APIG-a, koji okuplja nacionalne i lokalne izdavače. Detalji o kriterijumima za izračunavanje naknada takođe nisu obelodanjeni.

Saopštenje o ovom sporazumu dolazi nalon višemesečnih pregovora između Gugla, francuskih izdavača i novinskih agencija o tome kako da primene izmenjena pravila EU o autorskim pravima, prema kojima izdavači mogu da traže naknadu od mrežnih platformi za objavu njihovih vesti.

Gugl je do sada imao samo pojedinačne ugovore ove vrste sa nekoliko francuskih medijskih kuća, uključujući nacionalne dnevne novine Mond i Figaro, i ovo je njegov prvi kolektivni sporazum o autorskim pravima sa izdavačima u Evropi, dodaje britanska agencija.

 

Tags
Back to top button