Njujorška berza rekordom odgovorila na inauguraciju Bajdena – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Njujorška berza rekordom odgovorila na inauguraciju Bajdena

Akcije na Njujorškoj berzi su na rekordnim nivoima zbog ohrabrujućih izveštaja o akcionarskim prihodima i zbog optimizma da će novo rukovodstvo u Vašingtona značiti veću podršku ekonomiji koja je u teškoćama zbog pandemije.

Indeks “S and P 500” bio je 1,4 odsto viši u popodnevnom trgovanju, da 3,851 poenom prelazeći rekordni nivo od 3.824,68 postavljen ranije ovog meseca.

Indeks “Dow Jones Industrial Average” porastao je juče popodne za 220 poena, ili 0,7 odsto, a indeks “Nasdag composite” je bio 2,1 odsto viši.

Džozef Bajden položio je zakletvu i postao predsednik SAD, spreman za niz izvršnih odluka, a pripremio je plan da ubaci još 1.900 milijardi dolara u privredu, nadajući se da će brzo delovati njegova Demokratska stranka kada preuzme kontrolu nad oba doma Kongresa SAD.

Za vreme Trampa, indeks “Dow” je donosio godišnji prinos od 11,8 odsto, što je bolje nego u vreme bilo kojeg republikanskog predsednika još od 1920-ih godina, ali nije tako dobro kao što je bilo u doba Bila Klintona i Baraka Obame, predsednika iz Demokratske stranke.

Tags
Back to top button