EIB nastavlja realizaciju ključnih strateških projekata u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EIB nastavlja realizaciju ključnih strateških projekata u Srbiji

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je putem video linka sa potpredsednicom Evropske investicione banke (EIB) Ljiljanom Pavlovom o nastavku saradnje i daljoj realizaciji ključnih strateških projekata u Srbiji.

Premijerka je navela da dalje unapređenje zdravstvenog sistema u Srbiji, razvoj infrastrukturne mreže i realizacija zelene i digitalne agende, u koju spada zaštita životne sredine, ostaju ključni prioriteti Vlade Srbije, izrazivši nadu da će, uz podršku EIB, planirani projekti biti uspešno okončani.

„Uspešna saradnja Srbije i EIB i podrška na dosadašnjim projektima, posebno su došli do izražaja tokom pandemije. To se najviše videlo u zdravstvenom sektoru, i spremnosti bolnica i zdravstvenih uslova u Srbiji, da se odgovori na ovu pandemiju. Takođe, velika zahvalnost na pomoći EIB u ulaganju u istraživačko-razvojne centre u Srbiji, koji nam pomažu da gradimo ekonomiju zahnovanu na inovacijama, i svim drugim projektima poput Povezane škole, koji su nesumnjivo doprineli našim dobrim ekonomskim rezultatima u 2020. godini”, rekla je premijerka.

Pavlova je izrazila zadovoljstvo rezultatima koje je Vlada Srbije ostvarila, posebno istakavši da su pravovremene i odlučne mere koje je preduzela vlada u borbi protiv koronavirusa doprionele da se i tokom pandemije održi ekonomska stabilnost zemlje.

Evropska investiciona banka podržava strateške ciljeve Srbije, poput prioritetnih projekata kao što su rekonstrukcija i izgradnja dodatne zgrade Kliničkog centra Srbije, rekonstrukcija Kliničkog centra Vojvodina, zatim modernizacija železničke infrastrukture i drugi, istakla je Pavlova i izrazila spremnost EIB da nastavi sa ulaganjima koja će podstaći dalji ekonomski rast i produktivnost Srbije, ali doprineti stabilnosti i boljem funkcionisanju regiona Zapadnog Balkana.

Evropska investiciona banka (EIB) potvrdila je danas svoju opredeljenost za investiranje u infrastrukturu i privatni sektor u Srbiji i navela da će pomoći Srbiji u otklanjanju negativnih posledica pandemije kovida-19, sapštila je EIB.

Kako se navodi, potpredsednica EIB zadužena za aktivnosti na Zapadnom Balkanu Ljiljana Pavlova i predsednica Vlade Ana Brnabić dogovorile su se o investicionim planovima za Srbiju, a o tome su razgovarale tokom onlajn sastanka.

EIB će podstaći i zelenu i digitalnu transformaciju Srbije u skladu sa novim Ekonomsko-investicionim planom.

EIB poručuje da saobraćajna povezanost i u 2021. godini ostaje glavni prioritet EIB u Srbiji, pored podrške privatnom sektoru, naročito malim i srednjim preduzećima.

Ponovila je svoju opredeljenost da pomogne regionu u oporavku od kovida-19 i da podrži razvoj privatnog sektora i transformaciju regiona u pravcu zelenije i digitalizovanije privrede.

Takođe, EIB je iskazala podršku uvođenju Ekonomsko-investicionog plana u Srbiji za investicije u zelene i digitalne projekte i stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Evropsk investiciona banka će nastaviti da ulaže u mala i srednja preduzeća, ključnu infrastrukturu u oblasti transporta i upravljanja otpadnim vodama, kao i u poboljšanje zdravstvenih i obrazovnih objekata širom zemlje.

Podseća da je samo u poslednjih 10 godina u region uložila više od osam milijardi evra za modernizaciju vitalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora.

Digitalizacija će i dalje biti ključni prioritet EIB, a u 2020. godini odobrila je 65 miliona evra za uvođenje IT opreme i brzog interneta u škole u Srbiji.

Takođe, EIB će podsticati prelazak na čistiju, raznovrsniju ponudu obnovljivih energenata u regionu, kroz razvoj novih projekata energetske efikasnosti.

Pavlova je rekla da nas je kriza izazvana kovidom-19 suočila sa do sada nezabeleženim izazovima koji zahtevaju dugoročniju transformaciju u pravcu zelenije, digitalizovane, inovativne i otporne privrede.

“Kao dugogodišnji partner Srbije i regiona, EIB će nastaviti da pruža finansijsku i tehničku pomoć u omogućavanju ovog prelaska koji će obezbediti konkurentnost, produktivnost i rast, kao i uključivanje u regionalno tržište”, navela je Pavlova.

Na taj način, naglasila je, Srbija će zauzeti mesto koje joj pripada u okviru vrednosnih lanaca EU i privući investicije koje će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, inovacije i ekonomski prosperitet.

Brnabić je rekla da su uspešna saradnja Srbije i EIB i podrška na dosadašnjim projektima posebno došli do izražaja tokom pandemije.

“To se najviše videlo u zdravstvenom sektoru, i spremnosti bolnica i zdravstvenih uslova u Srbiji da se odgovori na ovu pandemiju”, navela je Brnabić.

Izrazila je veliku zahvalnost na pomoći EIB u ulaganju u istraživačko-razvojne centre u Srbiji, izgradnji ekonomije zasnovane na inovacijama i svim drugim projektima poput Povezane škole, koje su nesumnjivo doprineli dobrim ekonomskim rezultatima Srbije u 2020. godini.

Nakon finansijskog paketa EIB vrednog 1,7 milijardi evra, usvojenog u maju kako bi se pomoglo zemljama Zapadnog Balkana da ublaže negativne posledice krize izazvane kovidom-19, Banka EU je tokom 2020. godine već mobilisala više od milijardu evra za region.

Ta sredstva su raspoređena za podršku lokalnim privredama, zdravstvu i ostalim infrastrukturnim sektorima, kako bi se rešili najhitniji nedostaci i doprinelo izgradnji dugoročne otpornosti na vanredne situacije.

Značajna sredstva su obezbeđena malim i srednjim preduzećima za održavanje likvidnosti, kontinuiteta poslovanja i zaposlenosti.

Tags
Back to top button