Dojče banka: Čuvajte se Bitcoina i deonica Tesle – Bankar.rs
ANALIZEBANKEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Dojče banka: Čuvajte se Bitcoina i deonica Tesle

Istraživanje koje je objavila Deutsche Bank privuklo je veliku pažnju učesnika na tržištu. U njemu je učestvovalo 627 profesionalnih učesnika finansijskog tržišta (između 13. i 15. januara), a 89 posto njih veruje da su barem neki segmenti tržišta “prenaduvani”.

Na vrhu ovog popisa nalaze se bitcoin te američke tehnološke deonice. Čak polovina učesnika dala je bitcoinu ocenu 10 od 10 u (pr)oceni prenaduvanosti. Slede američke tehnološke zalihe s prosečnom ocenom 7,9. Većina ulagača veruje da je za bitcoin, a još više za proizvođača električnih vozila Teslu, verovatnije da će sledeće godine pasti 50 posto nego dvostruko ojačati.

U poslednjih dvanaest meseci deonice Tesle skočile su više od 700 posto, dok je cena bitcoina trenutno više od deset puta veća nego što je bila u martu prošle godine. Altcoini su takođe uspeli izvanredno da porastu. Druga po veličini kriptovaluta ethereum porastao je u utorak 15 posto, dostigavši rekordnih 1.439 dolara.

Iako se većina slaže da su tržišta prenaduvana, možemo samo nagađati dokle će to ići i šta će uzrokovati zaokret. Za sada nema naznaka da se centralne banke pripremaju za restriktivniju monetarnu politiku, a to je glavni pokretač iza kojeg ulagači ne razmišljaju puno kako bi procenili da neko vreme život zbog pandemije neće biti normalan.

Ovo će paralizovati barem deo ekonomije. Ili, kako kažu, nema smisla boriti se protiv Fed-a.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button