Svetski ekonomski forum u virtuelnom formatu – Bankar.rs
SVE VESTI

Svetski ekonomski forum u virtuelnom formatu

Svetski ekonomski forum (WEF) koji se ove godine održava u online formatu od 25. do 29. januara okupiće više od 1.200 svetskih lidera iz 60 zemalja širom sveta.

Akcenat ovogodišnjeg samita biće kritična pitanja poput programa vakcinacije protiv Covid-19, otvaranja novih radnih mesta i klimatskih promena, a glavna tema biće „Ključna godina za obnovu poverenja“.

Kada je reč o pandemiji Covid-19, potrebno je preispitati prioritete i važnost sistemskih reformi koje bi omogućile rast širom sveta, kazao je osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab (Klaus Schwab).

„Obnova poverenja i povećanje globalne saradnje presudni su za podsticanje inovativnih i smelih rešenja za zaustavljanje pandemije i snažan oporavak. Ovaj jedinstveni sastanak biće prilika da lideri iznesu svoju viziju i pozabave se najvažnijim pitanjima našeg vremena, poput potrebe za ubrzanjem otvaranja novih radnih mesta i zaštitom životne sredine“, izjavio je Švab.

U diskusijama na samitu učestvovaće šefovi država i vlada, premijer Indije Narendra Modi, predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelarka Nemačke Angela Merkel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i predsednik Kine Si Đinping.

Njima će se pridružiti lideri međunarodnih organizacija – generalni sekretar UN Antonio Gutereš, direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva, predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard i čuveni američki imunolog Entoni Fauči.

Svake godine Svetski ekonomski forum (WEF) održava se u švajcarskom skijalištu u Davosu. Zbog pandemije korona virusa sledeće sedmice jedan od najvažnijih događaja održaće se u virteulnom formatu, dok će razgovori svetskih lidera o najznačajnijim izazovima biti nastavljeni u maju u Singapuru.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button