Bankrotirala jedna od najmoćnijih američkih lobi grupa – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Bankrotirala jedna od najmoćnijih američkih lobi grupa

Američka NRA (National Rifle Association), najveći lobi ovog tipa, podneo je zahtev za bankrotom, navodi se u dokumentima podnetim u petak Teksasu.

Grupa je rekla da planira napustiti državu Njujork, gde je osnovana 1871. godine, i ponovo se pridružiti neprofitnoj organizaciji u Teksasu u potezu koji naziva “Projektom slobode”, navodi se u saopštenju objavljenom u petak.

Najava iz poglavlja 11 prati promenu rukovodstva i navode o finansijskom lošem upravljanju u NRA poslednjih godina.

Njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms pokrenula je tužbu u avgustu optužujući više rukovodstvo NRA da krši zakone koji regulišu neprofitne grupe i koristi milione dolara iz rezervi organizacije za ličnu upotrebu i poreske prevare.

Džejms je navela da su sadašnje i bivše rukovodstvo NRA “uspostavili kulturu lošeg upravljanja” koje je koristilo njima samima, porodici, prijateljima i favorizovanim prodavcima, što je dovelo do toga da je organizacija izgubila više od 63 miliona dolara za tri godine.

Kao odgovor, NRA je podneo protivtužbu navodeći da državna pravobraniteljka ometa prava grupe garantovana Prvim amandmanom.

Džejms je na objavu bankrota grupe u petak odgovorila sažetom izjavom: “Finansijski status NRA konačno je dostigao svoj moralni status: bankrotirao”.

Ona je dodala, “dok pregledamo ovu evidenciju, nećemo dozvoliti da NRA koristi ovu ili bilo koju drugu taktiku da izbegne odgovornost i nadzor moje kancelarije”.

“Ovaj strateški plan predstavlja put ka mogućnostima, rastu i napretku,” rekao je Vejn LaPjer, izvršni direktor i izvršni potpredsednik NRA, u izjavi od petka. “NRA nastavlja sa rekorporacijom u državi koja vrednuje doprinose NRA, slavi naše članove koji poštuju zakon i pridružiće nam se kao partner u održavanju ustavne slobode.”

NRA je u petak rekla da je u “najjačem finansijskom stanju u poslednjih nekoliko godina”, ali restrukturiranje će pomoći da se “usmere troškovi”. U pitanjima i odgovorima objavljenim na njenoj veb stranici, grupa je rekla da ne priznaje loše upravljanje donatorskim sredstvima i da ne očekuje nikakav uticaj na programe NRA. Sedište organizacije je trenutno u Fefaksu, Virdžiniji.

NRA je 2019. poslovala sa deficitom od 12,2 miliona dolara, prema NRA-ovoj poreskoj prijavi za za 2019, koju je Si-En-En dobio u novembru. U prijavi se takođe navodi da je NRA postala svesna “značajnog preusmeravanja” svoje imovine u 2019. i prethodnim godinama, kao i da je LaPjer vratio skoro 300.000 dolara plus kamate na sredstva za taj trošak.

Prema OpenSecrets.org, veb lokaciji koju vodi Centar za reaktivnu politiku, NRA je od 2000. godine potrošila ukupno 139 miliona dolara na kampanje i lobiranje. Ali njena stvarna politička moć potiče od njenih pet miliona članova, od kojih mnogi zasnivaju svoj glas na podršci kandidata ili protivljenju merama kontrole oružja.

Najveći poverilac naveden u stečajnom spisu NRA je njena bivša reklamna firma Akerman Mekvin, sa kojom je NRA vodila spornu pravnu bitku nakon skoro 30 godina zajedničkog poslovanja. Akerman Mekvinu duguje se spornih 1,2 miliona dolara, prema prijavi. Kompanija nije odmah vratila zahtev za komentar.

Pored svojih unutrašnjih izazova, NRA se suočava sa promenom stavova Amerikanaca o oružju nakon niza smrtonosnih masovnih pucnjava poslednjih godina.

“NRA, brza šema obogaćivanja za njene rukovodioce propada, baš kao što se Kongres sprema da glasa o sveobuhvatnom predlogu za proveru pozadine uz podršku javnosti od 90 odsto”, Kris Marfi, demokratski senator iz Konektikata, rekao je na Tviteru u petak. “To se dešava.”

Tags
Back to top button