Šef MMF poručuje vladama: Trošite koliko možete, a onda potrošite i malo više – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Šef MMF poručuje vladama: Trošite koliko možete, a onda potrošite i malo više

Kreatori politika širom sveta trebalo bi da oberučke prihvate povećanje rashoda kako bi pomogli oživljavanje njihovih privreda koje posrću.

“Trošite koliko možete, a onda potrošite i malo više. I dalje se zalažem za prilagođavanje monetarnih i fiskalnih mera koje štite ekonomije od kraha u trenutku kada s razlogom ograničavamo i proizvodnju i potrošnju stanovništva“, rekla je šefica MMF-a.

Georgieva je pohvalila sinhronizovani odgovor Rusije na ekonomske izazove izazvane pandemijom kovid 19, pominjući u tom kontekstu i monetarno ublažavanje centralne banke i fiskalne podsticaje Ministarstva finansija.

Ona je takođe pozvala na veću međunarodnu saradnju u naporima za digitalni i zeleni rast, kao što je to bio slučaj tokom aktivnosti na razvoju vakcina protiv kovida.

“Zaposleni u MMF-u su izračunali da bi udruženi fiskalni podsticaji Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta u oblasti zelene infrastrukture, ako se to radi koordinirano, doneli za dve trećine veći rast, nego ako svaka zemlja to radi samostalno”, rekla je Georgieva.

Tags
Back to top button