Kineska spoljna trgovina motor ekonomskog oporavka sveta – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Kineska spoljna trgovina motor ekonomskog oporavka sveta

Ukupna vrednost trgovinske razmene Kine tokom prošle godine dostigla je rekordno visoku vrednost, pokazao je Izveštaj o spoljnoj trgovini za 2020. godinu koju je objavila kineska Uprava carina, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Zahvaljujući efikasnoj koordinaciji prevencije i kontrole epidemije i obnavljanje rada i proizvodnje, kineska spoljna trgovina se brzo stabilizovala nakon što je u prvom tromesečju 2020. doživela oštre turbulencije, pa se povećeo obim uvoza i izvoza, navela je CMG.

Statistike pokazuju da je ukupna vrednost uvoza i izvoza robe tokom godine dostigla 32,16 biliona juana, što je porast od 1,9 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Kina je postala je jedina velika ekonomija na svetu koja je postigla pozitivan rast u robnoj trgovini u prošloj godini.

Iz perspektive uvoza, kineska velika tržišna prednost stvorila je takođe i prostor za rast privrede u svetu.

Podseća se i da je u 2020. godini uvoz kineskih proizvoda, zasnovanih na resursima kao što su sirova nafta i rude metala, povećan za 7,3 odsto, odnosno sedam procenata, dok je uvoz poljoprivrednih proizvoda poput žita i mesa povećavan za 28 odsto, odnosno 60,4 procenta.

CMG ocenjuje da će i ovoj godini Kina nastaviti da čvrsto podržava ekonomsku globalizaciju, igraće ulogu najvećeg trgovca robom na svetu.

Tags
Back to top button