EBRD je u Srbiji uložila 679 miliona evra u 2020. godini – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD je u Srbiji uložila 679 miliona evra u 2020. godini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) soapštila je da je podržala privredu u Srbiji u 2020. godini novim investicijama u vrednosti od 679 miliona evra.

Kako je precizirano, 576 miliona evra plasirano je ka privatnom sektoru i malim preduzećima, kroz direktno finansiranje ili putem finansijskih institucija.

Takođe, kroz program za oporavak od posledica krize izazvane pandemijom korona virusa u 2020. godini, EBRD je kroz hitnu proceduru plasirala 145 miliona evra komercijalnim bankama za održavanje likvidnosti privrede i malih i srednjih preduzeća, a taj program će biti aktivan i u 2021. godini ukoliko bankama zatreba dodatna likvidnost da podrže privredu.

Za izgradnju boljih infrastrukturnih veza u zemlji i regionu, EBRD je obezbedila zajam od 85 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Pločnik „Autoputa mira“, navedeno je u saopštenju.

Pored putne infrastrukture, EBRD je takođe podržala Srbiju kako bi poboljšala digitalnu infrastrukturu i finansirala projekat izgradnje optičke širokopojasne mreže u ruralnim oblastima, čime će više od 600 škola u selima dobiti pristup internetu.

Podseća se i da je izgradnja nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada u Vinči započeta prošle godine, te da ovaj projekat EBRD podržava sindiciranim zajmom od 128 miliona evra.

Istaknuto je da će kao prioritete EBRD-a u Srbiji za ovu godinu ostati pomoć u oporavku ekonomije od posledica pandemije korona virusa i promovisanje zelenog i održivog rasta, uz ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

EBRD će takođe nastaviti da sarađuje sa komercijalnim bankama na poboljšanju pristupa finansiranju srpskim malim preduzećima, a poseban fokus biće posvećen mladim preduzetnicima.

Tags
Back to top button