Bajden predstavio novi paket pomoći, Amerikancima ček na 1.400 dolara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Bajden predstavio novi paket pomoći, Amerikancima ček na 1.400 dolara

Novoizabrani predsednik SAD, Džozef Bajden, predstavio je predlog stimulativnog paketa, navodeći da su smele investicije neophodne da bi se pokrenula ekonomija i ubrzala distribucija vakcina, kako bi se korona virus stavio pod kontrolu, prenosi Glas Amerike (VOA).

Bajden je tokom 2020. vodio kampanju koja se zasnivala na obećanju da će pandemiju shvatiti ozbiljnije nego odlazeći predsednik Donald Tramp, a cilj paketa koji je predstavio jeste upravo da sa reči pređe na dela, tako što će osigurati priliv sredstava za odgovor na Kovid-19 i ekonomski oporavak.

“Kriza duboke ljudske patnje nam je pred očima i nema vremena za gubljenje. Moramo da stupimo u akciju i to odmah”, rekao je Bajden tokom obraćanja iz Delavera u udarnom televizijskom terminu. Paket pomoći obuhvata 415 milijardi dolara za podršku odgovoru na virus i distribuciju vakcina protiv Kovida-19, oko 1.000 milijardi za direktne isplate američkim domaćinstvima i blizu 440 milijardi za mala i srednja preduzeća i zajednice koje su posebno teško pogođene pandemijom.

Čekovi za porodice trebalo bi da budu 1.400 dolara po osobi, pored već isporučenih 600 dolara po osobi koje su Amerikanci dobili iz prošlog paketa pomoći, koji je Kongres usvojio. Dodatno osiuguranje za nezaposlene takođe bi se povećalo sa 300 na 400 dolara nedeljno i produžilo do septembra.

Izvor: Vijesti

Tags
Back to top button