Ugašeno 70 odsto brokerskih kuća – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Ugašeno 70 odsto brokerskih kuća

Od početka 2019. godine dva brokersko-dilerska društva podnela su zahtev za prestanak statusa člana Beogradske berze.

Jedna brokerska kuća prestala je da obavlja poslove na domaćem tržištu kapitala, ali je zadržala mogućnost da trguje na inostranim tržištima kapitala, dok je jedna banka prestala da obavlja berzanske poslove, pa je samim tim i izašla iz članstva, rekli su za “Blic Biznis” iz Beogradske berze.

I tokom prošle godine dve brokerske kuće su, zbog prestanka obavljanja delatnosti, podnele zahtev za brisanje iz statusa člana Beogradske berze.

Ako se posmatra malo duži period, pad broja članova postaje drastičan. Naime, Beogradska berza je 2008. godine imala 88 članova, brokersko-dilerskih društva i ovlašćenih banaka, dok ih danas ima 28, što je 68 odsto manje.

“Osnovni razlog smanjenja broja članova berze u ovom periodu je značajan pad prometa u odnosu na promet od 2005. do 2008. godine, kada su brokerske kuće osnivane u velikom broju. Većina njih je ugašena, odnosno sproveden je postupak likvidacije, dok je manji broj promenio delatnost, tako da se sada bave određenim konsultantskim uslugama ili pružanjem usluga trgovine na inostranim tržištima”, navode iz Beogradske berze.

Brokeri tvrde da je srpsko tržište kapitala već duže vreme praktično mrtvo. Na pitanje kakva sudbina ga čeka, broker koji je do skoro radio u jednoj od najvećih i najaktivnijih kuća u Srbiji kaže da ovakav trend sigurno treba očekivati i nadalje. Kako ističe, jedini spas je izlazak državnih kompanija na berzu, ali dodaje da se o tome pričalo kao jedinom rešenju za opstanak tržišta kapital,a i pre 10 godina.

Tags
Back to top button