Eurobank: Konvertovali smo trećinu kredita u “švajcarcima” – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Eurobank: Konvertovali smo trećinu kredita u “švajcarcima”

Eurobank u svom portfoliju ima 3.913 klijenata sa stambenim kreditima indeksiranim u CHF valuti. U skladu sa zakonom predviđenim rokovima, banka je 21. maja tekuće godine poslala ponude svojim klijentima putem svih dostupnih kanala komunikacije (pošta, i-mejl itd.). Proces konverzije je otpočeo pre nekoliko dana i klijenti se odazivaju u znatnom broju – rekla je za Novosti Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank Srbija.

Kako kaže, Eurobank u svemu postupa u skladu sa Zakonom o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima i mišljenjem NBS o primeni članova 4, 6 i 7 Zakona.

“S tim u vezi, banka je na dan 31. mart 2019. godine imala različite ponude za klijente koji primaju platu preko banke i za klijente koji ne primaju platu preko banke. Kamatne stope su ponuđene u skladu sa ovom segmentacijom. Tako je kamatna stopa za klijente koji primaju platu preko banke na dan 31. mart 2019. godine bila manja od zakonski propisane. Na isti datum, kamatna stopa za klijente koji ne primaju platu preko banke bila je viša od zakonom definisane maksimalne kamatne stope, pa je tim klijentima ponuđena zakonska kamatna stopa. Smatram da je neophodno da naglasim da banka u potpunosti poštuje zakon. Time što smo ponudili različite kamatne stope u zavisnosti od segmentacije klijenata, banka se zapravo uskladila sa uslovima kreditiranja kakvi su bili primenjivi 31. marta 2019. godine. Naravno, klijent je uvek na prvom mestu, i ukoliko neko od klijenata ima bilo kakvu primedbu ili neodumicu, pozivam ga da se obrati banci kako bismo sve takve primedbe razrešili na transparentan i profesionalan način i na obostrano zadovoljstvo”, navela je ona.

Dodala je da je do sada primljeno oko 80 pritužbi klijenata koji su već tužili banku.

“Pritužbe su se uglavnom odnosile na jednu klauzulu u nacrtu ugovora kojom se uređuju međusobna potraživanja obaveze. U cilju veće preciznosti, klauzula je u međuvremenu dodatno pojašnjena i kao takva definisana u konačnom ugovoru. Verujem da je dodatno preciziranje ove klauzule ispunilo očekivanja klijenata, kao i da će klijenti izvršiti konverziju”, rekla je Novostima.

Precizirala je da Eurobank konverziju sprovodi četiri dana, a da je zaključno sa 31. majem potpisano 1.289 ugovora o konverziji, što predstavlja 33 odsto ukupnog broja kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Tags
Back to top button