NBS: Devizne rezerve na kraju 2020. uvećane na 13,5 milijardi evra – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Devizne rezerve na kraju 2020. uvećane na 13,5 milijardi evra

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju decembra prošle godine, prema preliminarnim podacima, iznosile 13,5 milijardi evra, što je za 648,1 milion evra više nego na kraju novembra.
Neto devizne rezerve, umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju decembra 2020. iznosile su 11,1 milijardu evra.

Tokom 2020. godine devizne rezerve su očuvane na adekvatnom i stabilnom nivou, jer su povećane za 113,2 miliona evra, čime je dodatno ojačana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potrese iz međunarodnog okruženja, naveli su iz NBS.

Istaknuto je da se deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 130 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Povećanje bruto deviznih rezervi u decembru je, kako je ukazano, ostvareno u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti (neto 90,9 miliona evra), što je doprinelo smanjenju javnog duga Srbije.

Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticali su u najvećoj meri prilivi po osnovu privatizacije Кomercijalne banke (395,0 miliona evra) i aktivnosti NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat spot i svop transakcija od 244 miliona evra).

Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su neto prilivi po osnovu donacija (122,4 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 47,0 miliona evra).

Naglašeno je da su ti prilivi višestruko nadmašili odlive po osnovu pomenutog neto razduženja države (90,9 miliona evra), devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima (ukupno neto 55,7 miliona evra) i u potpunosti su amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 13,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru 2020. je iznosio 693,5 miliona evra i bio je za 135,1 milion evra veći nego u prethodnom mesecu.

U 2020. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 6,57 milijardi evra.

U decembru, kao i u 2020. godini, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u decembru neto kupila 170 miliona evra.

U 2020. godini, NBS je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,45 milijardi evra.

Tags
Back to top button