Holandska ING banka ocenila pozitivno oporavak Srbije od kovid krize – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Holandska ING banka ocenila pozitivno oporavak Srbije od kovid krize

Srbija će biti među malobrojnim zemljama koje će se potpuno oporaviti od posledica pandemije korona virusa u 2021. godini i sa rastom će nadmašiti mnoge druge. Ovo je, ocena holandske ING banke, koja se na globalnim rang listama godinama nalazi među 30 vodećih banaka u svetu.
“Već izvesno vreme smo konstantno optimistični prema perspektivama rasta Srbije i za sada se stvari odvijaju tim tokom”, navodi se u analizi ING-a pod naslovom “Rast na Balkanu: od nule do heroja ponovo?”, objavljenoj na zvaninčnom veb sajtu banke.

Ekonomski eksperti ING-a konstatuju u analizi makroekonomskih izgleda četiri bankanske zemlje – Srbije, Hrvatske, Bugarske u Rumunije, da će Srbiji verovatno biti od koristi najjači zamajac rasta u Evropi, i slažu se sa procenom naših vlasti da će pad srpske ekonomije iznositi samo 1,1 posto za 2020. godini.

“Srbija bi trebalo da bude jedna od malobrojnih zemalja koja će biti svedok potpunog oporavka na nivo pre pandemije do kraja 2021, i predviđamo rast BDP-a od 5,5 posto, nešto manji od zvaničnih procena te zemlje od 6,0 procenata, ali i dalje veći od većine tržišnih projekcija”, navode analitičari ING-a.

Dodaju da će to u mnogome zavisi od brzine vakcinacije, te da se trenutno čini da kampanja vakcinacije u Srbiji ne ide u korak sa drugim zemljama EU.

“Ključ dobrog upravljanja ekonomskih usporavanja u 2020. bila je izdašna fiskalna podrška, koja je u osnovi jednaka budžetskom deficitu od približno 9,0 odsto BDP-a”, ocenjuje se u članku. Za 2021. godinu, vlasti Srbije su, u dogovoru s MMF-om, postavile za cilj budžetski deficit od 3,0 posto BDP-a.

Kada je reč o inflaciji i monetarnoj politici, analitičari ING-a su mišljenja da nakon smanjenja referentne kamate na 1 odsto krajem prošle godine, Narodnoj banci Srbije ostaje vrlo ograničen prostor za dalje ublažavanje politike.

Ključnu kamatnu stopu vidimo na nepromenjenom nivou tokom 2021. i u većem delu 2022. Tome pomaže mirna inflacija, za koji prognoziramo da će u proseku iznositi 1,7 procenata 2021. te 2,2 odsto u 2022 godini. Po pitanju deviznog kursa, stabilnost dinara ostaje centralni stub monetarne politike centralne banke, i očekujemo da će tako ostati 2021. godine.

Povodom kreditnog rejtinga Srbije, ekonomski specijalisti ING-a naglašavaju da su “impresionirani fiskalnom razboritošću države, pri čemu je vlada nedavno uspešno okončala nefinansirajući program MMF-a i razmatra sledeći program.

Što se tiče makroekonomskih izgleda ostalih analiziranih zemalja, iz ING banke predviđaju Hrvatskoj rast od 4,0 posto u 2021. godini, Bugarskoj od 3,3 procenta, a Rumuniji od 3,7 odsto.

Tags
Back to top button