TD Bank na sudu zbog saradnje u piramidalnoj prevari – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

TD Bank na sudu zbog saradnje u piramidalnoj prevari

U Višem sudu pravde u Ontariju počelo je suđenje banci Toronto-Dominion (TD).

Razlog je učešće u piramidalnoj šemi propale banke Stanford internešenal (SIB), bivšeg teksaškog finansijera Roberta Alena Stanforda.

Tužioci traže odštetu od TD banke od 5,5 milijardi dolara.

Likvidatori banke Stanford internešenal (SIB) tvrde da je TD, drugi po veličini zajmodavac u Kanadi, „svojim nemarom i svesnom pomoći“ omogućio SIB banci da održava korespondentske račune u ofšor zonama, navodi se u tužbi podnetoj Višem sudu pravde u Ontariju 2019. godine, prenosi Rojters.

Korespondentsko bankarstvo podrazumeva pružanje usluga platnog prometa prema finansijskim institucijama u inostranstvu. Likvidatori SIB banke su podružnice konsultantsko-revizorske kuće Grant Tornton sa Britanskih Devičanskih ostrva i Kajmanskih ostrva.

Predviđeno je da suđenje traje tri meseca, rekao je portparol jednog od advokata koji zastupa tužioce.

Alen Stanford inače služi 110-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je 2012. osuđen za vođenje piramidalne, odnosno tzv. Ponzijeve šeme, vredne 7,2 milijarde dolara.

„Kao i svi drugi, u vreme dok je banka Stanford internešenal bila klijent TD-a, ni mi nismo znali i nije bilo razloga da sumnjamo da se odvija bilo kakva prevara. TD nije odgovoran za prevaru koju je počinio Alen Stanford“, izjavio je portparol banke Toronto Dominion.

TD je procenio da je racionalan mogući gubitak od pokrenutih pravnih i regulatornih postupaka, uključujući i tužbu zbog Stanforda, između nula i 951 milion kanadskih dolara (750 miliona američkih dolara).

Izvor: B92

Tags
Back to top button