I ove godine bez dividendi za akcionare banaka – Bankar.rs
ANALIZEBANKESLIDERSVE VESTI

I ove godine bez dividendi za akcionare banaka

Banke koje posluju u Srbiji ni ove godine neće moći da isplaćuju dividende svojim akcionarima, potvrđeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Banke koje posluju u Srbiji ni ove godine neće moći da isplaćuju dividende svojim akcionarima, jer je produženo važenje Sporazuma radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema u uslovima pandemije, koji su lane zaključili NBS i poslovne banke, objasnili su u centralnoj banci.

Ovim sporazumom je, između ostalog, predviđeno da poslovne banke za vreme važenja sporazuma i u uslovima vanredne zdravstvene situacije neće raspodeljivati dobit isplatom dividendi svojim akcionarima.

Komercijalna banka (KMBN), čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi, prošle godine je isplatila dividende što je bio sastavni deo privatizacionog ugovora koji je dogovoren između državi i novog većinskog vlasnika NLB-a. Komercijalna je prošle godine akcionarima isplatila dividendu iz 2019. godine, kao i odobrene a ne isplaćene dividende iz prethodnih godina, u ukupnom iznosu većem od 104 miliona evra.

Tags
Back to top button