Standard Srbije pri evropskom dnu, samo tri države ispod nas: „Ne živi se od propagande, to je realnost naše zemlje“ – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Standard Srbije pri evropskom dnu, samo tri države ispod nas: „Ne živi se od propagande, to je realnost naše zemlje“

Prema podacima Eurostata u 2021. godini samo tri evropske države, od zemalja čiju statistiku prati evropska statistička agencija, imale su manji BDP po stanovniku od Srbije.

To su bile BiH, Albanija i Severna Makedonija.

BDP po stanovniku Srbije u 2021. godini bio je na nivou od 44 odsto proseka Evropske unije.

Istovremeno pokazatelj aktuelna individualna potrošnja po stanovniku bila je na nivou od 53 odsto proseka EU.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ističe da kada se priča o najvećem rastu BDP-a treba postaviti pitanje u odnosu na šta.

„Kada predsednik države izađe i kaže da smo u protekloj godini imali najveći porast BDP i industrijske proizvodnje, pitamo se u odnosu na šta, na koje parametre i odakle mi startujemo, odakle ostali. Sve je to stvaranje nerealne slike. U kontaktu sam sa mnogo zaposlenih i čini mi se da to više ne pije vodu i iskrivljena stavrnost je sve manje prihvatljiva za ljude, jer vide kako žive i koliko ne mogu kraj s krajem da sastave. Tome u prilog ide i činjenica da smo mi vodeći među zemljama gde zaposleni sa punim radnim vremenom rade još jedan ili više poslova, što govori o nemogućnosti preživljavanja. Prema tome, realnost nam je to. Može da nam se govori ne znam ni ja šta, ali znamo gde živimo, kakav nam je standard i koliko u 21. veku sav novac dajemo na hranu, a da nemamo ni za kulturu, ni putovanja, ni bioskop niti nešto drugo. Te podatke doživljam kao surovu realnost i činjenicu da nismo nikakav tigar na Balkanu već jad i beda“, zaključuje Savić.

I ekonomista Danilo Šuković ističe da se ne živi od propagande, već od realnih odnosa u ekonomiji.

„Mi smo siromašna zemlja u kojoj građani imaju niske prihode, gde ima puno siromašnih i gde je velika nejednakost. Još sada imamo veliku inflaciju, veću nego što smo očekivali, koja opet najviše pogađa siromašne. To je zabrinjavajuće za sliku društva. A priče o BDP-u, rezervama zlata, to se ne jede. Dobro je imati rezerve i novac, ali to može inflacija da pojede očas posla. U ekonomiji nema besplatnog ručka. Na dugi rok realni odnosi se ne mogu zabašuriti propagandom“, ocenjuje Šuković.

Ovakva pozicija srpske ekonomije i potrošnje u odnosu na evropsku nije novina, već je tu godinama, pa i decenijama napominje Slobodan Milosavljević, ekonomista i član Demokratske stranke.

„Takva je situacija godinama, pa i decenijama. To je realnost Srbije.

Poslednjih deset godina imamo koncept razvoja koji se zasniva na radno intenzivnim delatnostima i na jeftinoj radnoj snazi. Ne kažem da su te investicije loše, ali ti radnici u proizvodnji kablova ili gumarskoj industriji rade za male plate. Uz to imamo veliki broj penzionera i kada se to sve sabere imamo među najmanjim BDP-om po glavi stanovnika u Evropi.

Istovremeno imamo paralelnu stvarnost u kojoj vlasti koriste pojedine podatke i daju iskrivljenu sliku, bez prilike da se u javnosti čuju kompletni podaci“, naglašava Milosavljević.

Izvor: Danas

Back to top button