Koja je razlika između jemstva i hipoteke – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Koja je razlika između jemstva i hipoteke

Nečim moramo da garantujemo da ćemo vratiti pozajmljeni novac

Verovali ili ne – postoji veliki broj ljudi koji misle da od banke mogu da kupe kredit „na lepe oči“, odnosno da će im banka odobriti tražena novčana sredstva tek tako.

Jer, danas je nikad lakše aplicirati za kredit, ali se slobodno može reći da je i nikad teže da vam ga banka odobri, jer su procedure i pravila za odobravanje kredita značajno proširene prethodnih godina. Banke na taj način štite sebe od onih koji im ne bi vratili novac i u tome nema ništa pogrešno. Takva su pravila igre, a na nama je ili da prihvatimo igru ili da potražimo banku koja je možda malo „labavija“ sa kriterijumima za odobravanje kredita.

Ako ispunjavate uslove koje banke traže pri kupovini kredita, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas, jer vam pomaže da za najkraće moguće vreme dobijete najbolju ponudu za keš, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

Garancija banci

Pominjali smo načine na koje se banka obezbeđuje kada nam prodaje kredit, a dva najpoznatija bankarska „osigurača“ su:

  • jemstvo
  • hipoteka

Ova dva načina osiguranja imaju nešto zajedničko, a to je da obezbeđuju garanciju banci da će njen pozajmljeni novac biti vraćen. Međutim, između jemstva i hipoteke postoje i neke suštinske razlike.
Jemstvo je način osiguranja plaćanja nekog duga kod koga se treće lice (jemac ili žirant) obavezuje da će poveriocu (u ovom slučaju – banci) vratiti dug po unapred dogovorenim uslovima, ukoliko to ne učini onaj ko je podigao kredit. Jednostavnije rečeno – vi podižete kredit i neko za vas garantuje da ćete taj novac i vratiti.

Sa druge strane, hipoteka banci daje pravo da iz prodaje nepokretnosti, koju je klijent založio kao garanciju za kredit, naplati dug po osnovu kredita u slučaju da klijent ne otplaćuje kredit na vreme, tačnije ako ne uplaćuje rate u skladu sa anuitetnim planom i ugovorom o kreditu. Ili, drugim rečima – ako ne plaćate za stan koji ste kupili na kredit, banka će u nekom trenutku taj stan uzeti za sebe, prodati ga i tako naplatiti ono što nije mogla da naplati od vas.

Izvor: Kamatica.com

Tags
Back to top button