Skoro polovina novca od prodaje Komercijalne banke iskorišćeno za vraćanje starog azerbejdžanskog kredita – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Skoro polovina novca od prodaje Komercijalne banke iskorišćeno za vraćanje starog azerbejdžanskog kredita

Slovenačka NLB banka uplatila je u budžet 395 miliona evra za kupovinu Komercijalne banke od čega je oko 173 miliona evra iskorišćeno za vraćanje starog azerbejdžanskog kredita, otkrio je ministar finansija Siniša Mali.

Reč je o kreditu od 308 miliona evra koji je Azerbejdžan odobrio Srbiji 2012. za deonicu Ljig-Preljina, na period od 25 godina, uz poček od tri godine i kamatnu stopu od četiri odsto godišnje. Deonicu je gradila azerbejdžanska kompanija AzVirt.

Ovaj kredit je zanimljiv jer je sporazum o zajmu Azerbejdžana za izgradnju ove deonice Koridora 11 potpisao 2012. u Bakuu tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Zbog firme AzVirt je svojevremeno lično Aleksadar Vučić kao premijer u skupštini kritikovao Borisa Tadića u čije je vreme Azvirt počeo da gradi autoputa Ljig – Preljina. Tada je Vučić tvrdio da je ugovor sa Azvirtom od 320 miliona evra na izgradnji deonice od 40km autoputa, preplaćen bar za 40 miliona evra.

Međutim, praksa direktnog sklapanja ugovora je nastavljena i u vreme Vučićeve vlasti. Firma Azvirt je takođe angažovana i za izgradnju deonice Ruma -Šabac na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Azerbejdžana i sa ovom kompanijom je ugovor potpisan 2019. godine. Početkom 2020. donet je zakon koji omogućava da se za velike infrastrukturne poslove na kojima su angažovane firme iz Azerbejdžana neće raspisivati postupak javne najbavke.

Izvor: Nova ekonomija

Tags
Back to top button