Evo šta znači odluka Đukanovića: Radnička prava nestaju 7. januara – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo šta znači odluka Đukanovića: Radnička prava nestaju 7. januara

Nakon 7. januara važiće samo osnovni deo radničkih prava predviđen Zakonom o radu ali je i njihova detaljnija razrada predviđena OKU, tako da je politizacijom ovog spora doveden u pitanje celi sistem radnog prava.

Naročito će biti ugrožena radnička prava zaposlenih u delatnostima koji nemaju važeće granske kolektivne ugovore, a to je više desetina hiljada radnih mesta većinom u privatnom sektoru.

Đukanović je ovaj zakon vratio u paketu sa izmenama Zakona o slobodi veroispovjesti i nekoliko drugih zakona koji su usvojeni na sednici od 29. decembra prošle godine, pozivajući se da je sporna većina koja je glasala za te zakone, pišu Vijesti.

Spor je izazvala Državna izborna komisije čija je većina, od stranaka iz bivše vlasti, odbila da konstatuje zamenu mandata poslanicima Građanskog pokreta URA, što se desilo prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Nakon toga mandat novoj poslanici iz URA konstatovala je Skupština, što se dešavalo i ranije kada je sadašnja opozicija bila parlamentarna većina.

Postojećim Zakonom o radu trajanje Opšteg kolektivnog ugovora je oročeno do 7. januara 2021. godine. Tekst novog OKU trebala je pripremiti tripartitna radna grupa Socijalnog savjeta, koja je formirana u maju prošle godine, ali zbog pandemije COVID-a nije mogla završiti svoj posao.

Predstavnici obje sindikalne centrale SSCG i USS Duško Zarubica i Srđa Keković su 10. novembra podneli Skupštini inicijativu da se kroz izmjenu zakona produži rok važenja OKU do 31. decembra

Problematizovan je i kvorum jer nije bio fizički prisutan 41 poslanik, ali je na isti način utvrđivan kvorum ranije tokom 2020. zbog situacije sa koronavirusom, pišu Vijesti.

Tags
Back to top button