Među poslanicima u kosovskoj skupštini čak 12 milionera: Evo šta su sve prijavili od imovine – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Među poslanicima u kosovskoj skupštini čak 12 milionera: Evo šta su sve prijavili od imovine

Aktuelni kosovski parlament čini 12 milionera, na osnovu registra za prijavu imovine koji je objavila Agencija za borbu protiv korupcije.

Njihovo se bogatstvo kreće od jednog do čak 700 miliona evra, prenosi sajt Reporteri.

Već dugi niz godina na ubedljivom prvom mestu po bogatstvu nalazi se Bedžet Pacoli koji u svom vlasništvu ima kuće, zemlju, privatni avion, automobile, udeo u mnogim kompanijama i milione evra u gotovini u finansijskim institucijama, piše Kosovo onlajn.

Na osnovu njegove izjave Agenciji za borbu protiv korupcije, on ima imovinu vrednu oko 700 miliona evra.

Samo jedan komad zemlje koji Pacoli poseduje u inostranstvu košta preko 7 miliona evra, dok jedna od kuća koju poseduje košta oko 18 miliona evra. Poseduje i hotel Svis dajmond, čija se vrednost procenjuje na 42 miliona evra. Ukupno vrednost nekretnina koje poseduje iznosi oko 200 miliona evra. Pored mnogih automobila koje poseduje, Pacoli ima i privatni avion čija se vrednost procenjuje na oko 10 miliona evra.

Bogatstvo bivšeg zamenika kosovskog premijera ovde se ne završava. Ima akcije vredne oko 500 miliona evra u oko 20 kompanija, od kojih neke imaju stopostotne akcije. Pacoli takođe ima milione evra ušteđenih u bankama u Prištini, a samo u jednoj od ovih banaka uštedeo je preko četiri miliona evra. Njegov godišnji prihod je oko pet miliona evra, a novac prima od Ekonomika banke, Mabetek Holdinga, bankarskih depozita i Skupštine Kosova.

Poslanik iz Alijanse za budućnost Kosova Gazmend Abraši takođe može da se pohvali značajnom imovinom.

On poseduje šest parcela, tri kuće, stan, dva lokala i vilu čija je vrednost oko 2,8 miliona evra. Pored nekretnina, akcionar je i u 17 kompanija, a vrednost akcija koje Abraši poseduje je oko 3,5 miliona evra. On je prijavio da poseduje i dva skupa automobila vrednosti oko 113 hiljada evra, dok njegova deca i otac imaju automobile koji koštaju oko 12 hiljada evra.

Kao gotovinu u banci, poslanik ABK je prijavio oko 540 hiljada evra. Članovi njegove porodice takođe imaju velik novac u bankama. Njegov otac ima oko 26 hiljada evra, deca 3 hiljade 300 evra, dok se na računu vanbračnih supružnika pojavljuje oko 30 hiljada evra.

Ipak, uprkos bogatstvu koje ima, Abraši ima kredite u bankama u vrednosti preko 1,5 milion evra.Njegovi godišnji prihodi su oko 360.000 evra, a naveo je da je od prodaje zemljišta dobio 3,7 miliona evra.

Među milionerima i kosovskom parlamentu je i bivši ministar infrastrukture Palj Ljekaj.

U registru za prijavu imovine, zamenik ABK-a je naveo da poseduje zemljište vredno 1,5 miliona evra, kuću za koju kaže da košta 280 hiljada evra i stan čija je vrednost oko 80 hiljada evra.

U pokretnoj imovini prijavio je svoja dva automobila vredna oko 30 hiljada evra, automobil supruge koji košta gotovo devet hiljada evra i automobil dece vredan 16 hiljada evra.

Kao godišnji prihod prijavio je platu koju je primao kao ministar za infrastrukturu, u iznosu od 22 hiljade evra.

Na listi milionera našao se i zamenik predsednika DSK Fatmir Redžepi. On poseduje akcije u dve kompanije čija je vrednost preko milion evra. Osim toga, Redžepi je izjavio da poseduje zajedno sa decom tri stana, dve parcele i kuću, za koje kaže da koštaju oko 370 hiljada evra.

U slučaju pokretne imovine, zamenik je prijavio svoj automobil vredan 48 hiljada evra, automobil supruge za koji kaže da košta 21 hiljadu evra, kao i dva dečja automobila vredna 26,5 hiljada evra. Redžepi poseduje i dosta novca i bankama i to 93 hiljade evra lične „gotovine“ i još 533 hiljade evra, u zajedničkom vlasništvu.

I poslanik Samoopredeljenja Jahja Kokaj ima pozamašno bogatstvo. Nekretnine u njegovom vlasništvu vrede preko milion evra. Kokaj je u registru za prijavu imovine Agencije za borbu protiv korupcije naveo da poseduje kuću i biblioteku vrednu 480.000 evra, još jednu kuću vrednu 140.000 evra, dva stana po oko 80 hiljada evra i prodavnicu u vrednosti od 380.000 evra.

Kokaj ima 111.468 evra mesečnog prihoda od Univerziteta u Kuvajtu i 1.460 evra od Skupštine Kosova, kao zamenik.

Milioner je i poslanik Ljubinko Karadžić. Zemljište koje poseduje vredi 1,3 miliona evra.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Saranda Musljiu, u registru imovine navela je fabriku vrednu šest miliona evra, koja je u vlasništvu njenog oca, kuću vrednu 300.000 evra, vilu za odmor koja košta 200.000 evra, dva stana koji koštaju oko 350 hiljada evra i zemljište čija je vrednost oko 50 hiljada evra.

Sama Musljiu poseduje automobil vredan 15 hiljada evra, dok njen otac poseduje šest automobila koji koštaju 112 hiljada evra. Kao mesečni prihod, Musljiu je navela poslaničku platu od 1.400 evra i 600 evra od porodičnog preduzeća.

I njen stranački kolega Škeljzen Hajdini je , takođe je deo ove liste. Šest stanova, poslovni prostor, poljoprivredno zemljište i kuća sa zemljištem u njegovom vlasništvu i njegovoj porodici vredni su preko milion evra.

“U delu navođenja porodičnog sastava, naveo sam samo članove porodice sa kojima živim u porodičnoj zajednici. U ovom obliku prijavio sam samo prihode porodice sa kojom živim i zajedničku porodičnu imovinu od koje ću naslediti svoj deo nakon podele ove imovine“, objasnio je na kraju registra.

Na osnovu izjave o bogatstvu, poslanica Valentina Bunjaku-Redžepi je takođe milioner.

U Agenciji za borbu protiv korupcije, poslanica DSK je izjavila da zajedno poseduje tri poslovna prostora u vrednosti od oko 900 hiljada evra i dve kuće vredne preko 500 hiljada evra.

U pokretnoj imovini prijavila je svoj automobil vredan 10,5 hiljada evra, automobil njenog supruga koji košta 9,5 hiljada evra i zajednički automobil čija je vrednost oko 4,5 hiljade evra.

Porodica zamenika predsednika Samoopredeljenja Valjona Ramadanija takođe ima milione imovine. Samo tri parcele u vlasništvu njegovog oca vredne su preko 3 miliona evra.

Na spisku milionera nalazi se i poslanik Veton Beriša čije porodično bogatstvo premašuje milion evra. On je prijavio pet očevih parcela vrednih oko 800.000 evra, dve kuće vredne preko 100.000 evra, bazen koji košta 60.000 evra i stan vredan 30.000 evra.

Poslanik Džavit Uka takođe je deo liste milionera u Skupštini. U registru za prijavljivanje imovine u Agenciji za borbu protiv korupcije on je prijavio zemljište, hotele i poslovne objekte u vrednosti od oko četiri miliona evra.

Bogatstvo porodice Uka ovde se ne završava. Poseduju devet automobila vrednih blizu 80.000 evra.

Tags
Back to top button