U 2021. veće zarade i pomoć majkama, novi uslovi za odlazak u penziju i osnovice za osiguranje – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

U 2021. veće zarade i pomoć majkama, novi uslovi za odlazak u penziju i osnovice za osiguranje

Nova godina doneće brojne promene.

Među najvažnijima svakako se nalaze i one koje se tiču zarade radnika i penzije, ali i u uslova odlaska u istu.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar – decembar 2021. godine iznosiće 183,93 dinara (neto), po radnom času.

Vlada Srbije je donela odluku o povećanju minimalne cene rada sa 172,54 na 183,93 dinara po satu. Odluka je objavljena u Službenom glasniku RS, broj 116 od 16.9.2020. godine, prenosi RTS.

To znači da će minimalna zarada biće veća za oko 2.000 dinara, odnosno 6,6 odsto. Od januara mesečna minimalna zarada za oko 350.000 radnika iznosiće 32.126 dinara.

Kada je reč o povećanju plata, medicinski radnici dobiće povišicu od pet odsto, dok će ostali u javnom sektoru dobiti najpre od 1. januara povećanje plate 3,5 odsto, a u aprilu dodatnih 1,5 odsto.

Povišicu će od januara dobiti i pripadnici Vojske, s tim da će oni u aprilu dobiti i dodatno povećanje od 10 odsto, koje neće biti linearno.

Kako je ranije najavljeno, najveće povećanje imaće vojnici po ugovoru – razvodnici, desetari, mladi vodnici, pa podoficiri, a najmanje uvećanje imaće oficiri.

Veća primanja u ovoj godini treba da očekuje i oko 1,7 miliona penzionera, jer je za 2021. najavljen rast penzija po švajcarskoj formuli i to za 5,9 procenata.

Tako će penzije biti veće od 800 do 8.000 dinara, u zavisnosti od dasadašnjih iznosa, a prosečna penzija biće veća za oko 1.600 dinara i iznosiće 29.407 dinara mesečno, prenosi Tanjug.

Penzije će u ovoj godini, dakle, rasti po dogovorenom modelu – pomenutoj švajcarskoj formuli koja podrazumeva usklađivanje primanja najstarijih građana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade, a iz Vlade Srbije je od 2022. godine najavljen novi model koji bi omogućio još veći rast. Cilj je da prosečna penzija 2025. dostigne nivo od 400 evra.

Ove kalendarske godine žene će u starosnu pnziju moći sa 63 godine i dva meseca života, umesto sa 63, koliko im je bilo potrebno da sada. Potreban broj godina radnog staža za njih ostaje isti – minimum 15 godina.

Muškarci u starosnu penziju u ovoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Njihov odlazak u redovnu penziju ostaće isti, ali će doći do promena kod onih koji budu želeli da se prevremeno penzionišu.

“Neophodno je da lice ima 40 godina staža i 59 godina života. A za žene neophodno je da imaju navršenih 58 godina i četiri meseca života i što se tiče staža to je 39 godina i četiri meseca”, objasnio je Vladimir Stanković iz PIO fonda, prenosi RTS.

Kod žena je, kako je rekao, kao uslov predviđeno da se svake godine pomera za dva meseca.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije objavio je da od uplate za januar 2021. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 10,08 odsto više u odnosu na ovu godinu i građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju, prenosi Beta.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 28.402 dinar, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 405.750 dinara, navedeno je u saopštenju. Kako je precizirano, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25,5 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.242,51 do 103.466,25 dinara. Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2021. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda PIO i na oglasnim tablama u filijalama.

Iz Fonda PIO podsećaju građane, koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15, Zakona o PIO, da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec.

Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Takođe, građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Podseća se da pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju sva lica koja su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci…) pod uslovom da su starija od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i da nije nastupio neki od slučajeva po osnovu kojih se ostvaruje pravo (npr. navršenje godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, invalidnost), odnosno, ukoliko je nastupio neki od tih slučajeva, svojstvo osiguranika se može steći samo za slučaj koji nije nastupio.

Od 1. januara jednokratna pomoć za nezaposlene porodilje u Beogradu, i one sa niskim primanjima, biće uvećana za 5.000 dinara. Tako će nezaposlene porodilje dobijati 30.000 dinara, a ukupna pomoć za prvo dete iznosiće 50.000 dinara.

To ne isključuje prava iz republičkog budžeta jer svaka porodilja ima pravo na još 100.000 dinara, dečji dodatak i sva ostala davanja.

 

Tags
Back to top button