Mali potpisao Ugovor o prenosu akcija Komercijalne banke, u budžet uplaćeno 395 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Mali potpisao Ugovor o prenosu akcija Komercijalne banke, u budžet uplaćeno 395 miliona evra

Ministar finansija Siniša Mali danas je sa zastupnikom NLB banke Branislavom Marićem, potpisao „Ugovor o prenosu akcija“ između Republike Srbije i NLB banke.

Time je okončan proces prodaje Komercijalne banke a.d. Beograd. Predmet ugovora je 83,23% običnih akcija Komercijalne banke.

Takođe, nakon potpisivanja Ugovora, u budžet Republike Srbije uplaćeno je 395 miliona evra.

Ministar Mali je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da je za finansijski i bankarski sektor danas veliki dan jer je završena važna transakcija, i istakao da je ceo postupak prodaje Komercijalne banke, sve vreme, bio veoma transparentan i profesionalan, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Pored 395 miliona evra koje su danas uplaćene u budžet Republike Srbije, podsetiću vas i da je u budžet ranije uplaćeno oko 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosi na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu“, rekao je ministar finansija.

On je dodao da je sa završetkom svih transakcija, Republika Srbija od prodaje Komercijalne banke ukupno prihodovala više od 450 miliona evra.

„Sveukupno, dobili smo cenu koja je iznad gornjeg ranga procene vrednosti banke, koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard i možemo da budemo veoma zadovoljni“, naveo je ministar Mali.

Prodaja Komercijalne banke, prema njegovim rečima, jeste pokazatelj da strani investitori i dalje veruju u Srbiju, i pored svih izazova i krize sa kojom se ceo svet u ovoj 2020. godini suočava. Sa ovom investicijom, istakao je, ukupan priliv stranih direktnih investicija u Republici Srbiji u 2020. godini će iznositi skoro tri milijarde evra.

Ministar je napomenuo i da je deo sredstava od prodaje Komercijalne banke namenjen za vraćanje starih i skupih dugova iz 2012. godine.

Tags
Back to top button