Turska otkrila veliko nalazište zlata – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Turska otkrila veliko nalazište zlata

Turska je otkrila veliko nalazište za koje se navodi da sadrži 99 tona zlata, vredno oko šest milijardi dolara.
Prema prvim procenama, vađenje zlata moglo bi započeti za dve godine.

Nakon najave o otkriću nalazišta zlata, akcije kompanije kotirane na Istanbulskoj berzi stekle su deset posto vrednosti, javlja francuska novinska agencija AFP.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez procenio je u septembru da je ta zemlja premašila prošlogodišnji rekord u rudarenju zlata, dostigavši ​​38 tona.

Turska je sebi postavila cilj da za deset godina poveća rudarenje zlata na 100 tona godišnje. Iskop zlata započeo je u zemlji 2001. godine, a prve godine iskopano je 1,4 tone zlata. Tada je industrija zabeležila brzi rast.

Očekuje da će turska centralna banka ove godine kupiti 170 tona zlata.

Zlato, koje se uvek smatralo sigurnim utočištem za investiranje u nesigurnim vremenima, verovatno će sledeće godine zasijati još jače usred očekivanja od novih stimulativnih mera i slabijeg američkog dolara, pa čak i popeti se na rekordni nivo, predviđaju stručnjaci.

Ove godine su ekonomske i socijalne nesigurnosti izazvane pandemijom korona virusa preusmerile pažnju na zlato kao sigurno utočište. Cena žutog metala dosegla je najvišu vrednost na međunarodnom tržištu u avgustu – 2075 američkih dolara za uncu.

Snažan zaokret u globalnoj monetarnoj politici, koji je doveo do scenarija niske kamatne stope bez presedana i likvidnosti koji je započeo sredinom 2019. godine, povećao je cenu zlata u svim glavnim valutama, čineći žuti metal privlačnim za investitore.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button