Srbiju kriza do sada koštala 4,6 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbiju kriza do sada koštala 4,6 milijardi evra

Prava vrednost fiskalnog paketa za ublažavanje negativnih ekonomskih posledica krize ove godine verovatno će dostići oko 10% BDP-a Srbije (4,6 milijardi evra), navodi se u analizi Fiskalnog saveta.

U oceni predloga revizije budžeta za 2020. godinu i preporuka fiskalne politike za sledeću godinu, “kalkulacija” Fiskalnog veća prošla je nezapaženo o tome koje su zemlje, posebno u Srednjoj i Istočnoj Evropi, imale najbolji i najgori odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom.

“U pogledu veličine fiskalnog odgovora na krizu, Srbija se relativno razlikuje od zemalja CIE, iako je struktura fiskalnih podsticaja nešto drugačija. Pandemija Covid-19 izazvala je velike probleme u većini evropskih ekonomija, a sve su zemlje odgovorile snažnim fiskalnim poticajima kako bi pomogle ranjivim sektorima ekonomije, očuvale radna mesta i zaštitile životni standard stanovništva. Najrazvijenije ekonomije (Nemačka i Italija sa oko 38% BDP-a, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 24% BDP-a, Francuska sa 23% BDP-a) prednjačile su u pogledu državnih paketa podrške, dok je prosek EU bio oko 15% BDP-a – što “predstavlja fiskalni stimulans bez presedana tokom godine”, analizira Fiskalno veće.

“Srbija je uspešno sprovela fiskalnu konsolidaciju i stabilizovala javne finansije u poslednjih nekoliko godina, što je izazvalo odlučniji odgovor, a analiza iskustava sa uporedivim zemljama CIE pokazuje da je ukupan iznos fiskalnih podsticaja verovatno bio dobro uravnotežen”, saopštilo je Fiskalno veće, prenosi Nedjeljnik.

Tags
Back to top button